latinica  ћирилица
25/08/2016 |  15:53 | Autor: SRNA

Obećana pomoć za obnovu Saborne crkve u Mostaru

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da će Vlada Federacije BiH pomoći završetak obnove Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, ali nije precizirao kada i u kom obimu.
Saborna crkva u Mostaru - Foto: SRNA
Saborna crkva u MostaruFoto: SRNA

Novalić, koji je posjetio gradilište Saborne crkve, istakao je da je ovo novi korak i doprinos multietničnosti u Mostaru.

"Kao ljubitelj građevina, ponosim se ovom monumentalnom građevinom i doživljavam je kao bogomolju svih nas. Mi se obavezujemo da ćemo pomoći gradnju. Sješćemo i dogovoriti se kakva će i kolika biti naša pomoć. Došli smo da vidimo kako pomoći", rekao je novinarima Novalić, koji je na gradilište crkve došao sa ministrom finansija Јelkom Milićević, ministrom kulture i sporta Zorom Dujmović, ministrom turizma Editom Đapo, ministrom za rad i socijalna pitanja Veskom Drljačom i ministrom za izbjegle Edinom Ramićem.

Odgovarajući na pitanje da li je za obnovu Saborne crkve uplaćeno 300.000 KM, što je obećano ranije ove godine, Milićevićeva je rekla da je to "vrlo izvjesno", ali da će za ta sredstva morati da se aplicira određenim projektima.

"Bitno je da Vlada FBiH prepozna Sabornu crkvu kao projekat od velikog značaja, i za Mostar i za Federaciju, i sigurno će biti višegodišnje podrške. U ovom trenutku mi možemo pomoći namjenskim sredstvima Ministarstva za izbjegle i Ministarstva kulture, ali i grantove", navela je Milićevićeva.

Mostarski paroh Radivoje Krulj zahvalio je premijeru i ministrima za zainteresovanost za obnovu Saborne crkve, ističući da je ovaj projekat značajan za pravoslavne, kojim će biti vraćen hram, dok će Mostar i BiH ponovo dobiti jedan od svojih simbola.

On je naveo da je potrebno još oko tri miliona KM za završetak građevinskih radova, te da bi uz finansijsku pomoć Vlade FBiH i pomoć koju je obećao premijer Srbije Aleksandar Vučić do kraja godine crkva mogla dobiti krovni svod.

Vlada Republike Srpske do sada je najveći donator za obnovu crkve sa 2,5 miliona KM.

Obnova Saborne crkve, koja je do temelja porušena 1992. godine, počela je 2008. godine, ali su radovi posljednje dvije godine tekli veoma sporo zbog nedostatka sredstava. Saborna crkva u Mostaru jedini je veliki vjerski objekat u BiH koji još nije obnovljen.

Crkva je nacionalni spomenik kulture i jedan od simbola Mostara.