latinica  ћирилица
25/08/2016 |  16:30 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Referendum o Danu Republike biće održan i u Srebrenici (VIDEO)

Referendum o Danu Republike Srpske, zakazan za 25.septembar, biće održan i u opštini Srebrenica, uprkos opstrukcijama bošnjačkog lokalnog rukovodstva i namjeri načelnika Durakovića da ne formira opštinsku komisiju za sprovođenje referenduma.
Glasački listić - Foto: RTRS
Glasački listićFoto: RTRS

Izjavili su ovo srpski predstavnici u lokalnoj vlasti.

- Mi ćemo tražiti odgovornost jer je aktuelni načelnik načinio mnogo pogrešnih poteza, rekao je Mladen Grujučić, kandidat koalicije “Zajedno za Srebrenicu“ za načelnika Srebrenice.

"U ovoj situaciji, koju su proizveli bošnjački član Predsjedništva BiH /Bakir Izetbegović/ i Ustavni sud BiH, referendum je jedini način da se srpski narod odupre oduzimanju njegovih prava, diskriminaciji i nametanju tuđih odluka", dodao je Grujičić.

On je istakao da referendum nije usmjeren ni protiv koga, nego da je cilj da se zaštite sloboda i odredbe Dejtonskog sporazuma koje garantuju slobodu svim narodima da odlučuju o svojoj sudbini u BiH.

Grujičić je rekao da je 9. januar izuzetno značajan datum za srpski narod i njegovu slobodu, jer je tada nastala Republika Srpska, zahvaljujući kojoj su Srbi ostali i opstali na prostoru zapadno od Drine.

On je zahvalio predsjednicima svih srpskih stranaka u Srebrenici na punoj podršci koju mu pružaju i izrazio uvjerenje da će pobijediti na izborima i postati načelnik svih građana ove opštine koji neće praviti bilo kakvu diskriminaciju kao sadašnji načelnik i njegov protivkandidat Ćamil Duraković koji, kako je rekao, favorizuje pojedince i grupe pod uticajem političkog Sarajeva, zbog čega se iz ove opštine iseljavaju i Srbi i Bošnjaci jer ne mogu da ostvare osnovna prava.

Predsjednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović pozvao je sve punoljetne Srbe i ostale građane Republike Srpske da 25. septembra izađu na referendum i tako pokažu jedinstvo i značaj 9. januara - Dana nastanka Republike Srpske za srpski narod.

On je rekao da inicijativa Sadika Ahmetovića iz SDA o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske nije pitanje o kome odlučuje lokalna zajednica koja nema zakonska ovlaštenja za donošenje takvih odluka i čemu se protivi većinski srpski narod u ovoj opštini.

Pavlović je pojasnio da će, ukoliko načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković odbije da formira komisiju za sprovođenje referenduma, Republička izborna komisija formirati tu komisiju za Srebrenicu.

Predsjednik lokalnog SDS-a Momčilo Cvjetinović rekao je da ova stranka sve svoje kapacitete usmjerava na podršku i organizovanje referenduma o Danu Republike jer je neprihvatljivo da drugi odlučuju kada će Srpska proslavljati svoje praznike i da joj osporavaju da obilježava značajne datume za srpski narod koji ju je stvorio.

"Inicijativa za izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske dovodi do čvršćeg srpskog jedinstva i obaveze približavanja svih političkih i drugih struktura da bi se zaštitili nacionalni interesi srpskog naroda koji neće nanijeti štetu drugim narodima", ocijenio je Cvjetinović.

On smatra da će održavanje najavljenog referenduma vratiti dostojanstvo srpskom narodu koje su mu počeli oduzimati, nametanjem odluka, visoki predstavnici i sudovi BiH pod uticajem bošnjačkih političkih lidera i stranaka iz Sarajeva.

Podršku održavanju referenduma i zajedničkom srpskom kandidatu za načelnika ove opštine potvrdili su i predsjednici srebreničkog DNS-a Velibor Rankić, Socijalističke partije Obrad Prgomelja, te Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" Mile Stanojević koji je pozvao rukovodstvo Republike Srpske da ne podlegne ogromnim pritiscima da odgodi održavanje najavljenog referenduma.

Predsjednik Opštinskog odbora SNS-a Sreten Petrović upozorio je na višegodišnju majorizaciju srpskog naroda u mnogim slučajevima i po raznim osnovama, istakavši da bi ukidanjem Dana Republike došlo do daljih oduzimanja ovlaštenja Republici Srpskoj i srpskom narodu, što je nedopustivo.

"Kao borac i ratni vojni invalid poručujem u ime boraca da se ne smije dozvoliti otimanje ovlaštenja i urušavanje Republike Srpske za koju su ginuli naši najbolji sinovi i koja je jedina garancija slobode srpskog naroda na ovom prostoru", istakao je Petrović.

Slične poruke uputili su i predsjednik Partije ujedinjenih penzionera u ovom mjestu Branislav Gračanin i predstavnici ostalih srpskih stranaka.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da na opštinski protokol nije stigao nikakav zahtjev za izdvajanje Srebrenice iz ustavnopravnog sistema Republike Srpske, u čijem je sastavu, te poručio da će tako i ostati.

On je pozvao sve Srbe koji imaju pravo glasa da izađu na referendum i pokažu srpsko jedinstvo i odlučnost da se sačuva 9. januar kao Dan Republike - datum koji je srpski narod izabrao znajući šta on predstavlja za njegov opstanak i slobodu na prostoru BiH.

Izvor: SRNA/RTRS