latinica  ћирилица
25/08/2016 |  18:11 | Autor: TANЈUG

Merkel: Pregovaramo s Turskom o posjeti poslanika Indžirliku

Njemačka vodi pregovore sa Turskom kako bi obezbijedila da njeni poslanici mogu da posjete oko 250 njemačkih vojnika u turskoj vazduhoplavnoj bazi Indžirlik, koji se tamo nalaze kako bi podržali borbu koalicije predvođene SAD protiv Islamske države, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je ocijenila da su nemačke oružane snage efikasno djelovale iz baze u okviru koalicije predvođene SAD i istakla da se nada da će se to nastaviti, prenosi Rojters.

Ministarsvo odbrane u Berlinu ranije danas je saopštilo da Njemačka i dalje želi da njena vojska koristi tursku vazduhoplavnu bazu Indžirlik, ali traži alternativu zbog spora sa Ankarom.

Portparol ministarstva je naveo da oružane snage razmatraju druge opcije za svojih šest aviona za osmatranje i 250 vojnika, ukoliko bi njemački poslanici glasali da Berlin više ne koristi tu bazu.

Turska u junu nije dozvolila njemačkim poslanicima da posjete bazu zbog usvajanja rezolucije u Berlinu kojom se turski masakr nad Јermenima označava kao genocid, podsjetio je Rojters.

Njemački Špigel je objavio da se njemačka vojska priprema za napuštanje turske vazduhoplovne baze Indžirlik zbog spora koji je eskalirao između te dvije članice NATO.

Njemacki mandat u Indžirliku svakako ističe krajem godine, a Socijaldemokratska partija planira da blokira produženje mandata.

Špigel prenosi da njemačko ministarstvo odbrane trenutno razmatra mogućnost da vojne snage, stacionirane u Indžirliku. premjesti u Јordan ili na Kipar.