latinica  ћирилица
25/08/2016 |  20:04 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Vlasenica: Kako je opština Centar za kulturu "gurnula" u stečaj? (VIDEO)

Opštinska preduzeća u Vlasenici su na rubu propasti. Radnici uglavnom na minimalcu koji kasni, a porezi i dorinosi im se ne uplaćuju. Ipak, posebna priča je već bivši Centar za kulturu.
Centar za kulturu Vlasenica - Foto: RTRS
Centar za kulturu VlasenicaFoto: RTRS

Preduzeće je u stečaju, radnici na ulici, a opština je osnovala novo preduzeće - Kulturni centar, sa jednim zaposlenim i to - direktorom. Ranije su imali dva radnika na minimalcu, Dragomira Lukića sa invaliditetom i Mlađena Pantića, borca Vojske Republike Srpske, prve kategorije. 

Od Dejtona do danas Mlađen Pantić i Dragomir Lukić radili su u Centru za kulturu Vlasenica, u štampariji i prodaji. Preduzeće je u stečaju, a radnici na ulici. Pantić i Lukić svakondevno su vrijedno radili za minimalac, sada su vrata preduzeća zaključana, a o njima kažu niko ne brine.

- Nemamo nikakva primanja, ama baš nikakva primanja, nemamo za opstanak živog bića, nikakve novčane naknade za život nemamo, kaže Mlađen Pantić.

I dok dva radnika ne mogu da zarade ni minimalac, u opštini su odlučili da osnuju novo preduzeće i da direktoru propalog preduzeća Aleksandru Čestiću povjere i novi Kulturni centar.

Ugasili su lokalnu VIK televiziju, Turističku organizaciju i Centar za kulturu i informisanje. Sve te djelatnosti trebalo bi da preuzme novi Kulturni centar. Ipak, u osnivačnom aktu more protivrječnosti, tvrde u vlaseničkom SNSD-u.

-U samoj odluci navedeno je da se ustavnove bave promocijom i unapređenjem turizma, a djelatnostima koja su navedena u odluci uopšte se ne pominje turizam, već prodaja, cvijeća i pločica, rekao je Aleksandar Kraljević, predsjednik Kluba poslanika SNSD u opštini Vlasenica

O turizmu ni riječi. Ipak, registovana djelatnost Kulturnog centra je od igle do lokomotive. Primjera radi, Kulturni centar može da trguje cvijećem, sjemenjem, đubrivom, sadnicama i kućnim ljubimcima.

Opštinski službenici su nam rekli da o ovom slučaju načelnik može samo da kaže da je ugašen stari Centar za kulturu i osnovan novi Kulturni centar. Kako saznajemo na rubu propasti su i lokalni Dom zdravlja, Komunalno i Vodovod. U opštini o svemu ćute.