latinica  ћирилица
25/08/2016 |  20:22 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Nebriga dobojske vlasti, propadaju istorijski spomenici (VIDEO)

Ime gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića još nije uklonjeno sa nedavno izgrađenog spomenika logorašima iz austrougarskog koncentracionog logora od 1915. do 1917.godine.
Spomenik u Doboju - Foto: RTRS
Spomenik u DobojuFoto: RTRS

Uklanjanje je tražila dobojska javnost i predstavnici Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih, uz obrazloženje da spomenik ima istorijsku vrijednost i da je neprimjereno da na njemu piše Petrovićevo ime.
Za to vrijeme, drugi istorijski spomenici u Doboju, zbog nebrige vlasti propadaju, a gradnja najvažnijeg - spomenika palim borcima u odbrambeno- otadžbinskom ratu, još je na čekanju. 

Јavnost Doboja i dalje osuđuje to što je zasluge za podizanje spomenika logorašima Petrović pripisao sebi, premda je njegovu gradnju platio iz budžeta grada.

Većina tvrdi da je Petrovićevo ime na spomeniku neprimjereno. Spomenici od istorijske vrijednosti pripadaju onima koji su gradili istoriju. Takav je i spomenik kosturnica u kojoj su kosti dobojskih logoraša , ali o njemu niko ne vodi računa. Zatrpan smećem i otpacima, zarastao u travu, prepušten je volonterima i ljudima koji ne mogu da se pomire s takvim odnosom nadležnih.

Ime gradonačelnika Doboja najčešće se pominje kao prepreka gradnje spomenika poginulim borcima iz proteklog rata u centralnom gradskom parku Narodni heroji.

Premda je u javnosti izjavljivao kako će spomenik biti sagrađen na mjestu koje odrede boračke organizacije, zainteresovani za gradnju tvrde da Petrović sve čini da spomenik izmjesti na lokaciju izvan grada. U opoziciji o tome nemaju dilemu.

Na gradnju spomenika u gradskom parku čekaju porodice oko 1.800 poginulih boraca iz novije istorije. Baš kao i javnost, na odgovor da li će sa spomenika za oko 12.000 žrtava Dobojskog logora gradonačelnik Petrović izbrisati svoje ime.