latinica  ћирилица
25/08/2016 |  21:18 | Autor: SRNA

CG: Meso, mlijeko i mliječni proizvodi bezbjedni za ishranu

Meso, mlijeko i mliječni proizvodi u Crnoj Gori potpuno su bezbjedni za ishranu, rekla je direktor Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede Vesna Daković.
Vesna Daković - Foto: SRNA
Vesna DakovićFoto: SRNA

Reagujući na tvrdnje glavnog veterinarskog inspektora Mirjane Drašković da je Ministarstvo poljoprivrede kasno počelo sa vakcinacijom goveda zbog bolesti kvrgave kože, te da je na vrijeme trebalo zabraniti uvoz goveđeg mesa, Dakovićeva je nakon sjednice Vlade Crne Gore objasnila da do 5. jula u Evropi nije bila dozvoljena preventivna vakcinacija, kao i da je Crnoj Gori to dozvoljeno 15. jula.

"Bojim se da to što je izjavila glavna veterinarska inspektorka, nažalost, govori u prilog njenom neradu, jer je to nešto što veterinarski inspektor, posebno glavni, treba da kontroliše. Uvjeravam vas da je svo meso koje se nalazi u Crnoj Gori potpuno bezbjedno. Nema nikakvog razloga za strepnju kada je riječ o bezbjednosti mesa ili mliječnih proizvoda", rekla je Dakovićeva.

Vlada Crne Gore zadužila je danas resorno ministarstvo da prati situaciju u zemlji i regionu u vezi sa bolešću kvrgave kože goveda i da redovno informiše Vladu i Evropsku komisiju o preduzetim aktivnostima.

Nakon sjednice saopšteno je da je Vlada usvojila Informaciju o sprovedenim mjerama na suzbijanju bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori i trenutnoj epizootiološkoj situaciji.

Zaduženo je resorno ministarstvo da prati situaciju u zemlji i regionu i da redovno informiše Vladu i Evropsku komisiju o preduzetim aktivnostima.