latinica  ћирилица
26/08/2016 |  17:55 | Autor: sputniknews.com

Kijev spreman na kompromise radi oslobađanja zarobljenika u Donbasu

Kijev je spreman na ozbiljne kompromise kako bi došlo do oslobađanja zarobljenika u Donbasu, izjavila je Darja Olifer, portparolka predstavnika Kijeva u trostranoj kontakt grupi za rješavanje krize na jugoistoku Ukrajine Leonida Kučme.

„Nastavljamo rad na oslobađanju zarobljenika. Da bi se 107 ljudi vratilo bližnjima, Ukrajina je spremna na ozbiljne kompromise“, napisala je Oliferova na svojoj fejsbuk stranici nakon zasjedanja grupe u petak.

Kontakt grupa za Donbas saopštila je nakon nove runde pregovora, održane u Minsku u petak, da je neophodno uspostaviti neograničeni prekid vatre od 1. septembra, kada počinje nova školska godina.

„Insistiramo: sva djeca Donjecke i Luganske oblasti, nezavisno od mjesta boravka, imaju pravo na školovanje i bezbjednost. Upravo zbog toga Ukrajina insistira na potpunom prekidu vatre“, napisala je Oliferova.

Predstavnik OEBS-a Martin Sajdik saopštio je da se kontakt grupa dogovorila da u saradnji sa Specijalnom posmatračkom misijom OEBS-a izradi mehanizme za potragu za nestalima tokom sukoba.