latinica  ћирилица
27/08/2016 |  08:44 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska je država, Srbi slobodarski narod, a SNSD pobjednička (FOTO)

U banjalučkoj dvorani Borik održana je svečana akademija povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja i rada Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Akademija je počela intoniranjem himni Republike Srpske "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde".
Svečana akademija povodom 20 godina SNSD-a - Foto: RTRS
Svečana akademija povodom 20 godina SNSD-aFoto: RTRS

- SNSD je vratio dostojanstvo Republici Srpskoj i srpskom narodu. Tražim od svih da se Republika Srpska slavi kao država, da budemo pripadnici svojih naroda, da se uvažavamo, spriječimo strance da nam nameću svoju volju - rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom 20 godina od osnivanja i rada SNSD-a.

On je napomenuo da su SNSD i Republika Srpska opredijeljeni za mir.

Dodik je istakao da je SNSD, odnosno Republika Srpska, blizu odluke da odbaci pravosuđe BiH koje krši Ustav, Dejtonski mirovni sporazum i otima prava Republike Srpske.

- Ustavni sud BiH sa tri stranca i dva Bošnjaka uzima prava Republici Srpskoj. Kažu danas da nemamo prava Republike Srpske, a sutra će nam pokušati oduzeti naziv Republika Srpska. To nećemo dozvoliti, a naš glavni cilj je borba protiv nametanja političkog Sarajeva - rekao je Dodik.

Svečana akademija povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja i rada SNSD-a (Foto: SRNA)

On je podsjetio da je politika SNSD-a zasnovana na poštivanju Dejtonskog sporazuma, ocijenivši da "u BiH živi surogat koji se zove pravda".

- BiH nije uspjela da bude država, jer sve što se ovdje gradilo bilo je na bazi nasilja. Nećemo podržati stav u kojem će Sud i Tužilaštvo BiH donositi odluke protiv Republike Srpske i srpskog naroda - dodao je Dodik.

On je podsjetio da Sud BiH ne može odlučivati o imovini Republike Srpske, te da u Dejtonskom sporazumu nigdje ne piše da ona pripada BiH.

Dodik je naglasio da je SNSD danas moćna politička partija koja ističe ustavnu poziciju Republike Srpske i njenu snagu.

- Republika Srpska je pod rukovodstvom SNSD-a i koalicionih partija uspjela da postane stabilna, sigurna i prosperitetna, za razliku od perioda kada su vlast činili SDS i PDP - smatra Dodik.

Svečana akademija povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja i rada SNSD-a (Foto: SRNA)

On je ocijenio da su finansije Republike Srpske, ali i ostali sektori, danas snažni i stabilni.

- Nismo izgubili kontinuitet stabilnosti jer su danas plate u Republici Srpskoj duplo više nego 2006. godine kada je SNSD došao na vlast - rekao je Dodik.

On je ponovio da se SNSD u proteklom periodu uspio suprotstaviti pokušaju nametanja reformi u BiH, među kojima i policije, čiji je cilj bio slabljenje Republike Srpske.

- Od 2006. godine SNSD je Republiku Srpsku vratio na put dostojanstva, prosperiteta i uvažavanja, uprkos tome što su visoki predstavnici kršili međunarodni ugovor u BiH - rekao je Dodik.

Lider SNSD-a kaže da ova politička partija poštuje svoje protivnike, da nikad ne odustaje od ciljeva, što je čini moćnom.

- Cilj svake političke partije jeste osvajanje vlasti da bi mogle biti realizovane sve zacrtane ideje. Svih ovih godina teško je bilo biti vlast, ali smo to radili u ime naroda - rekao je Dodik.

On je ocijenio da je put SNSD-a put uspjeha, te da je ova politička partija istrajna u stavu i borbi za Republiku Srpsku.

Svečana akademija povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja i rada SNSD-a (Foto: SRNA)

- SNSD je uspio da Republici Srpskoj obezbijedi politički predznak u turbulentnim političkim godinama. Tada smo kao politička partija počinjali u neosvjetljenim prostorijama, nudeći novu viziju, a danas smo moćna organizacija - rekao je Dodik.

On je zahvalio svim članovima SNSD-a koji su doprinijeli razvoju Republike Srpske i ove političke partije.

- SNSD ima svijetlu budućnost i tek ćemo pokazati koliko smo jaki - rekao je Dodik.

Na svečanoj akademiji uručene su zlatne značke zaslužnim članovima SNSD-a, a posthumno su ih dobili Milan Јelić i Nenad Baštinac.

Uručene su i zahvalnice i povelje članovima koji su doprinijeli razvoju SNSD-a. Na svečanoj akademiji prikazan je i film o razvoju ove partije u posljednjih 20 godina.

Čestitke SNSD-u povodom 20 godina rada uputili su predsjednik Јedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev i iz Komunističke partije Kine.

Obraćanjem Dodika okončana je svečana akademija povodom 20 godina rada SNSD-a, kojoj su prisustvovali rukovodstvo stranke, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić i predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić.