latinica  ћирилица
27/08/2016 |  14:30 | Autor: SRNA

Turska Skoplju izručila petoricu džihadista

Turska je isporučila Makedoniji petoricu makedonskih državljana, osumnjičenih da su pripadnici "Islamske države".

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov rekao je  u Skoplju da su makedonski državljani, od kojih su trojica iz Kumanova, a dva iz Skoplja, uhapšeni 12. avgusta u sabirnom centru za džihadiste lociranom u istanbulskom naselju Aksaraj.

"Prema dosadašnjim saznanjima, lica su prethodno podstakli i organizovali makedonski državljani-džihadisti, koji duže borave u Siriji, a osumnjičeni su otputovali u Tursku sa ciljem da se priključe mudžahedinskim jedinicama u Siriji", pojasnio je Čavkov.

Čavkov je naveo da su tokom hapšenja dvije osobe pokušale bjekstvo i pritom teško povrijeđene.

"Nakon hapšenja, osumnjičeni su bili smješteni u prihvatni centar za strance u Istanbulu, a odatle isporučeni Makedoniji", dodao je on.

U Skoplju je osumnjičenim džihadistima određen pritvor, a policija je podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da su izvršili krivično djelo učešće u stranoj vojsci, policiji, paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Ovo je treći nastavak akcije "Ćelija", a prethodno je za saradnju sa ekstremističkom sunitskom organizacijom "Islamska država" uhapšeno 11 osoba, nakon čega je za povezanost sa "Islamskom državom" osumnjičeno sedam osoba – od kojih su četiri uhapšene, a tri su i dalje nedostupne policiji.

Prema podacima policije, zbog učešća u paravojnim strukturama ID trenutno se u Makedoniji vode krivični postupci protiv 23 makedonskih državljana.

Na ratištima je poginulo oko 25 makedonskih državljana, dok se pedesetak još nalazi na bojištima u Siriji i Iraku.