latinica  ћирилица
28/08/2016 |  16:05 ⇒ 16:23 | Autor: B92

Evo zašto telefoni djeluju kao droga

Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje opasno je ponašanje koje ugrožava bezbjednost u saobraćaju.
Upotreba mobilnog telefona tokom vožnje (foto: www.andywins.com) -
Upotreba mobilnog telefona tokom vožnje (foto: www.andywins.com)

Tokom vožnje vozači često pričaju telefonom, pišu poruke ili koriste društvene mreže. Psihijatar Dejvid Grinfild ima objašnjenje ovog fenomena. On tvrdi da naš mozak na pametne telefone reaguje na isti način kao i na drogu.

- Kad ljudi rade nešto tako često, i do te mjere da ignorišu uticaj tog ponašanja, to govori da u tom ponašanju ili drogi ima nešto psihoaktivno - kaže Grinfied.

Kada čujemo notifikaciju na telefonu, to je signal koji našem mozgu poručuje da nešto potencijalno prijatno čeka na nas. Ovo očekivanje zadovoljstva prouzrokuje otpuštanje dopamina u mozgu, hemikalije koja se povezuje sa zadovoljstvima poput hrane, seksa i drogae

Psihijatar kaže da iako su neurobiološki putevi korišćenja droge i pametnog telefona uporedivi, nivo zavisnosti nije isti. Potreba da se provjere novosti na telefonu je samo "iritabilnost".

Ona, međutim, ni u kom slučaju ne bi trebalo da prođe neprimijećeno. Grinfild kaže da je problem korišćenja telefona u toku vožnje rastući problem javnog zdravlja koji neće izliječiti sama svjesnost o problemu.

Problem se neće riješiti sam od sebe, a za njegovo uspješno rješavanje potrebni su obrazovanje, stroži zakoni i njihova primjena, supozorava Grinfild.