X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
29/08/2016 |  10:55 ⇒ 10:56 | Izvor: B92

Nikada nemojte stavljati krišku limuna u piće

Tokom ljeta uvijek poželimo krišku limuna u svakom piću koje naručimo i to zbog toga što ta voćka pićima daje notu svežine, ali to zadovoljstvo bi trebalo izbjegavati. Zašto? Zbog toga što je to voće veoma prljavo.
Alkohol - Foto: RTRS
AlkoholFoto: RTRS

Istraživači su u studiji iz 2007. godine koristili po krišku limuna iz dvadeset i jednog restorana, nakon čega su uzete i stavljene na ispitivanje. Otkrili su da gotovo 70 odsto tih uzoraka posjeduje 25 različitih vrsta mikroba.

"Mikrobi koji su pronađeni na uzorcima limuna mogu izazvati zarazne bolesti na različitim dijelovima tijela, iako nije utvrđeno kolika je vjerovatnoća zaraze", napisali su istraživači.

"Šefovi restorana treba da budu svjesni da kriške limuna koje dodaju u pića mogu imati ​​potencijalno patogene mikrobe", navedeno je u studiji.

"Ljudi dodiruju limun, sijeku ga, prenose i stavljaju u čašu ili na ivicu čaše", rekao je doktor Filip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na Univerzitetu Njujork i autor studije "Tajni život klica".

Ali, bez obzira na rizik, Tierno je rekao kako on uvijek traži limun za piće, a da će ga vratiti ukoliko vidi da je barmen stavio svoje prste preko ivice čaše ili ako koristi prljave krpe za čišćenje.

"Morate obratiti pažnju", rekao je on.