latinica  ћирилица
29/08/2016 |  12:27 ⇒ 19:16 | Autor: RTRS

Sutra parastos za poginule iz Smoluće, Potpeći i Tinje (VIDEO)

Na gradskom bijeljinskom groblju Pučile sutra će biti služen parastos za poginule borce i civilne žrtve rata Tinje, Smoluće i Potpeća.
BORS, Bijeljina - Foto: RTRS
BORS, BijeljinaFoto: RTRS

Oko 7.000 mještana ovih sela više od tri mjeseca bili su u okruženju neprijateljskih muslimanskih paravojnih formacija, da bi ih nakon višednevnih borbi iz neprijateljkog obruča 30. avgusta 1992. godine spasli pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i Specijalne jedinice Garda "Panteri".

Spasavanje iz višemjesečnog neprijateljskog obruča više od 7.000 mještana Tinje, Smoluće i Potpeća predstavlja jednu od najhumanijih i najorganizovanijih operacija Vojske Republike Srpske, ističu u bijeljinskoj Boračkoj organizaciji.

Bez hrane, vode i struje, sanitetskog materijala i municije, mještani ovih sela su se branili, ali nisu mogli bez pomoći Vojske Republike Srpske. U akciji spasavanja učestvovala je i Specijalna jedinica Garda "Panteri" podsjeća ratni komandant ove jedinice Ljubiša Lazić koji naglašava da je ova jedinica u petnaestodnevnim borbama imala četiri poginula i 16 ranjenih boraca.

- Po završetku zadatka stanovništvo je evakuisano i došlo je uglavnom sve u Bijeljinu, gdje je poslije raspoređeno u semberskiom jedinicama i gdje su isto tako, pored žrtava koje su pretrpjeli, dali ogromne žrtve u reonu Majevice Brčkog u našim jedinicama IBK - istakao je Lazić.

Predsjednik Udruženja građana "Smoluća" Mirko Trifković pozvao je građane Semberije, nekadašnje stanovnike Smoluće, Tinje i Potpeći da prisustvuju sutra parastosu koji će služiti vladika Hrizostom.

- U jednoj od najhumanijih bitaka VRS u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, za deblokadu Smoluće, poginulo je 18 pripadnika Vojske Republike Srpske. Danas stanovnici Smoluće, Potpeći i Tinje žive ovdje u Semberiji, širom Republike Srpske, ali i u inostranstvu - istakao je Trifković.

Na Gradskom groblju u Pučilama kod Spomenika poginulim borcima i civilnim žrtvama rata Tinje, Smočuće i Potpeća parastos će služiti episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.