latinica  ћирилица
29/08/2016 |  13:17 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Prvi put položeni vijenci u Gostoviću gdje su mudžahedini ubijali Srbe (VIDEO/FOTO)

U Gostovićima kod Zavidovića prvi put su položeni vijenci i služen pomen Srbima koje su ubili pripadnici odreda "El mudžahedin" 1995. godine.
Gostović - Foto: RTRS
GostovićFoto: RTRS

Mudžahedini su tada masakrirali 64 srpska vojnika i civila. Identifikovano je devet tijela, a za ostalima i danas se traga. 

U kamp mudžahedina u Gostovićima zarobljeni srpski borci i civili dovedeni su živi što potvrđuju i fotografije i video zapisi pripadnika El mudžahid. Kakva ih je sudbina zadesila govori podatak da je 11 tijela koja su pronađena bilo obezglavljeno. Ružica Pejić pronašla je do sada samo dio skeletnih ostatka ubijenog supruga.


 
- Tu su ih mučili, bila je tu negdje masovna grobnica i onda su je rasuli u sekundarne grobnice, tako da sam ja nakon 13 godina pronašla samo lobanju po DNK nalazu - kaže Pejićeva.

Gina Đurđević traži supruga Dragoljuba, a Mara Simić supruga Simu. Prema posljednjim informacijama i oni su završili u kampu mudžahedina, ali tijela im nisu nađena.

- Svaki put kad se otvori grobnica čekam da se napravi DNK - kaže Đurđevićeva.

Simićeva ističe da joj je jedina želja da pronađe tijelo muža, kako bi njena unučad makar znala gdje im djed počiva.

Gostović (foto: RTRS)

Da li će pravda i kazna ikada stići one koji su činili zločine pitanje je na koje porodice ne nalaze odgovor. Na mjestu gdje je bio zloglasni kamp mudžahedina u Gostovićima i gdje su njihovi najmiliji stradali, položili su vijence i zapaljene svijeće.

- Ovdje su činjeni najveći zločini i najveće torture. Upravo je za ove zločine vodi postupak protiv Sakiba Mahmuljina jer je u njegovom sastavu bio ovaj kamp - kaže Zoran Blagojević, bivši komandant 4. ozrenske brigade.

Na području Zavidovića i na Ozrenu u toku ratnih dešavanja nestalo je 412 Srba, pronađeno ih je 383, dok se 129 Srba još vode kao nestali.

Gostović (foto: RTRS)