latinica  ћирилица
29/08/2016 |  15:45 | Autor: Blic

Rusef pred senatorima: Nisam kriva, savjest mi je čista

Suspendovana brazilska predsjednica Dilma Rusef danas je u Senatu, koji odlučuje o njenoj političkoj sudbini, demantovala da je počinila krivično djelo zbog kojeg bi trebalo da bude smjenjena, javljaju agencije.
Dilma Rusef - Foto: AFP
Dilma RusefFoto: AFP

Rusefova je pokretanje procedure njenog smjenivanja ponovo nazvala "pučem koji su organizovali njeni politički neprijatelji".

- Znam da će mi se suditi, ali moja savjest je čista. Nisam počinila krivično djelo - rekla je Rusef, čiji proces uklanjanja sa funkcije predsjednika je u toku.

Ona je podsjetila da je 2014. izabrana sa 54 miliona glasova i dodala da je poštovala ustav i činila ono što je najbolje za zemlju.

- Ne mogu a da ne osjetim gorčinu nepravde - dodala je Rusef.

Agencija Rojters konstatuje da se očekuje izglasavanje opoziva Dilme Rusef, što bi značilo njeno trajno uklanjanje sa funkcije.

Mandat Rusefove ističe 2018. godine, ali ako bude izglasan opoziv, nju će zamjeniti sadašnji v.d. predsjednika Mišel Temer.

Brazilski Senat je u maju suspendovao Rusefovu, prvu ženu predsjednika Brazila, zbog nezakonitih knjigovodstvenih radnji kao i malverzacija sa budžetom.