latinica  ћирилица
29/08/2016 |  17:15 | Autor: SRNA

Mitrović ogorčen zbog politizacije Međunarodnog dana nestalih lica u BiH

Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Nedeljko Mitrović ogorčen je i revoltiran zbog politizacije obilježavanja 30. avgusta Međunarodnog dana nestalih lica u BiH.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

"Očigledno je da rukovodstvo iz bošnjačkog naroda u Institutu za nestala lica koristi svaku priliku da nametnu svoju politiku, prije svega, kada je riječ o ravnopravnosti i jednakog učešća svih predstavnika u obilježavanju Međunarodnog dana nestalih", rekao je Mitrović novinarima u Istočnom Sarajevu.

Mitrović je pojasnio da je još prije 20 dana usaglašeno da danas, povodom Međunarodnog dana nestalih lica, bude održana konferencija za novinare na kojoj bi se obratio predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta Amor Mašović, članovi Upravnog odbora Instituta, te predstavnici Ministarstva za ljudska prava BiH.

"Odazvali su se jedino predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe /ICMP/ i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. U međuvremenu je portparol Instituta Lejla Čengić u dogovoru sa Mašovićem otkazala današnji sastanak zbog čega konferencija nije ni zakazana", kaže Mitrović.

On je dodao da se čini da je u konkretnom slučaju riječ o namjernoj opstrukciji i nametanju stavova, te zloupotrebi događaja od međunarodnog značaja.

"Mi tom događaju pridajemo izuzetan značaj jer već tradicionalno 11. godinu obilježavamo Međunarodni dan nestalih na Ozrenu, gdje je 1995. godine počinjen stravičan masakr i protjerivanje koje ima sve elemente lokalnog genocida", istakao je Mitrović.

On je napomenuo da se na ovaj način pokazuje bezobzirnost, diskriminacija i nejednak tretman žrtava, te neuvažavanje ranije dogovorenih stavova.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić izrazio je žaljenje što Institut nije na adekvatan način učestvovao u obilježavanju Međunarodnog dana nestalih.

"To stanje već, nažalost, predugo traje. Institut ima dva suosnivača - Savjet ministara BiH i ICMP. Čini se da Savjet ministara bježi od problema nestalih lica i do sada nije preduzeo nijedan korak kako bi se poboljšalo stanje u oblasti traženja nestalih", smatra Mišić.

On je napomenuo da Ministarstvo finansija i trezora BiH treba da vrši kontrolu utroška sredstava za proces traženja - što, takođe, nije u urađeno.

"Problem je što niko ne vrši nadzor nad radom Instituta za nestala lica BiH. Imamo na djelu proces uništavanja Sektora za identifikaciju i ekshumaciju i parainstitut koji egzistira od kada je sa radom počeo Institut", rekao je Mišić.

On je dodao da se danas, nažalost, obmanjuje javnost kada je riječ o Centralnoj evidenciji nestalih lica, te da će proces krenuti jedino kad iz njega budu izbačeni stranački funkcioneri i centri moći izvan Instituta za nestala lica BiH.

"Porodice treba da znaju da je to razlog zbog kojeg postoji nejedinstvo u Kolegijumu direktora i Savjetodovanom odboru Instituta za nestala lica BiH. Imamo situaciju da se nastavlja ratna retorika, po kojoj je neko proglašen iz političkih razloga agresorom i ne može biti žrtva. To je stanje koje je neprihvatljivo za Republiku Srpsku i udruženja iz Republike Srpske i mene kao člana Kolegijuma", poručio je Mišić.