latinica  ћирилица
29/08/2016 |  19:54 ⇒ 30/08/2016 | 10:48 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH vodi dvije istrage o napadu na Vučića (VIDEO)

Osim protiv Almira Merdića iz Јelaha, jednog od glavnoosumnjičenih za prošlogodišnji napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića, Tužilaštvo BiH, obustavilo je istragu protiv još jedne osobe. Ime ne saopštavaju, ali kažu kako dokaze protiv njih dvojice nisu mogli da nađu.
Napad na Vučića u Potočarima - Foto: Beta/AP
Napad na Vučića u PotočarimaFoto: Beta/AP

Iz Tužilaštva ne prestaju da šokiraju javnost. Sada tvrde da o istom napadu postoji druga istraga i da na toj istrazi sada "intenzivno" rade!?

Danima nakon što je, uz povike Alahu ekber, srpski premijer Aleksandar Vučić u direktnom TV prenosu, varvarski zasut kamenicama, flašama, cipelama... bh. policajci gledali su video snimke i fotografije. Potom su iste godinu gledali postupajući tužilac Ismet Šuškić i njegovi saradnici. U međuvremenu je Šuškić od građana tražio da kamenice, vlastite ili tuđe cipele, kao dokaze, skupljaju po Potočarima i donose u Sarajevo.

I opet ništa! Almira Merdića i družinu, sa zamahnutim rukama i kamenicama u njima, sa snimaka su prepoznavali novinari. Ali za Šuškića i bh. Tužilaštvo, dokaza nema pa nema! Merdić se u međuvremenu sarajevskoj javnosti žalio na nesanicu pa je Tužilaštvo odlučilo da mu podari miran san!

"Ispitan je veliki broj svjedoka i pregledana velika količina dokaznih materijala i video snimci iz kojih se ne mogu pronaći dokazi da su osobe protiv kojih je istraga obustavljena počinile krivično djelo.", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo nastavlja da gleda snimke i skuplja cipele i kamenice. Opet intenzivno, kako to samo oni znaju! Aktivirali su, kažu, drugi predmet! O istom napadu - u civilizovanim zemljama nezabilježenom! Imaju li više od dva predmeta, ne otkrivaju!

- Ovdje je očigledno da se radi ili o političkum uticaju na pravosuđe ili o autocenzuri tužilaca što je još gore - smatra pravni ekspert Krstan Simić.

Mjesecima ranije u bh. Tužilaštvu bili su zahvalni bivšem Specijalnom tužilaštvu Srpske, jer im je dostavilo svoj spis. Predmet je, rekli su tada sarajevski tužioci - kompletiran. Sada upravo tužilaštvo u Banjaluci volšebno uvlače u priču o svom intenzivnom neradu. Namjerno zaboravljajući da MUP Srpske nema nadležnost da hapsi na teritoriji Federacije, niti je Tužilaštvo u Banjaluci moglo da procesuira krivična djela iz sarajevske nadležnosti.

A napad na stranog državnika jeste nadležnost i bruka Sarajeva! Јoš veća je stigla ovih dana! U izjavi srebreničkog sarajlije Sadika Ahmetovića, kako je Vučić "napao sam sebe"! Pokušao je Ahmetović naknadno da objasni neobjašnjivo! Ali od sarajevske mantre nije odustao!

- Mislio sam da je produkt revolta posjetilaca i žrtava bio taj koji se desio u tom trenutku - kaže Ahmetović.

Da li svi revoltirani u BiH, mogu da nekažnjeno kamenuju sve oko sebe – još jedno pitanje bez odgovora! I odgovornosti! Nije je prethodno bilo ni u brojnim namjernim ili slučajnim propustima policijskih agencija koje su skup obezbjeđivale. Ni u nedomaćinskom odnosu domaćina Bakira Izetbegovića koji je Vučiću uoči komemoracije, bezbjednost garantovao! Ni među protokolcima, inače ratnim "biserima" koji su srpskog premijera usmjeravali pred razularenu masu.

Sve je snimljeno i zadokumentovano, ali slaba vajda – kad bh. Tužilaštvo nema dokaza. A i istraga je kažu komplikovana.

- Ako je komplikovana istraga da im pošaljemo studente druge godine prava ili bezbjednosti da im pomognu? - kaže Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbjednost u Beogradu.

A možda ne bi bilo zgoreg i međunarodnim zvaničnicima pomoći. I osvježiti im pamćenje. U julu prošle godine utrkivali su se ko će snažnije da osudi napad u Potočarima. Horski ponavljali kako krivci moraju da budu kažnjeni. Nakon 14 mjeseci virtuelne istrage, njihov gromoglasan muk! Pa i to valjda dovoljno govori!