X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
29/08/2016 |  21:48 | Izvor: Agencije

Zašto se često razbolimo nakon godišnjeg odmora?

Za neke povratak s godišnjeg odmora nije samo privikavanje na radni ritam jer su zbog ljetnih viroza prisiljeni da ostanu kod kuće i budu na bolovanju.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Ukoliko ste i sami iskusili virozu nakon što se ste vratili s godišnjeg, niste jedini. Ljekari tvrde kako to nije ništa neobično. Godišnji, umjesto da odmori, često potpuno iscrpi.

Veliki uzročnik je i stres, jer na godišnjem smo opušteni, a približavanje svakodnevnoj rutini i poslu ima efekta. Moguća je i psihološka reakcija zbog povratka na posao i kraj godišnjeg odmora.

Ipak, prije svega je riječ o realnim zdravstvenim problemima. U ovom periodu, krajem ljeta i početkom jeseni, enteroviroze su naprosto često prisutne. Obično se javljaju s povišenom temperaturom koja često zna da ide vrlo visoko i to je ono što najčešće prepadne ljude.

Postoje različiti oblici ljetnjih viroza, a osim izrazuzetno visoke temperature, trenutno su aktuelne mučnine i crijevne viroze.

Antibiotike, upozoravaju stručnjaci, treba izbjegavati, osim ako analize ne pokažu suprotno. Najčešće se sve povlači samo od sebe, ali uz puno odmora, tečnosti i vitamina.