latinica  ћирилица
30/08/2016 |  09:47 ⇒ 09:47 | Autor: SRNA

Dačić: EU da se oglasi, a ne da filozofira kao na Tibetu

Srbija traži da se EU oglasi povodom provokacija i antisrpskih izjava političara iz Hrvatske i bošnjačkih političara u BiH prema Srbiji i srpskom narodu, a ne da govori filozofski o eskalaciji retorike svih, kao da je na Tibetu, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je istakao da će Srbija učiniti sve jer joj je stalo do mira, ali da će EU morati da se oglasi jer je riječ o vrijednostima koje ugrožava jedna njena članica.

On je naglasio da je u Hrvatskoj i kod bošnjačkih političara u BiH antisrpska kampanja "postala normalna".

"Mi to ne možemo da dozvolimo", rekao je Dačić za RTS i dodao da su zapadne diplomate pozdravile odluku Beograda da ne reaguje na provokacije, ali da to nije dovoljno i da bi trebalo da budu spriječeni postupci protiv kojih Srbija reaguje.

Dačić kaže da malo koja zemlja može da ćuti na ono što se dešavalo proteklih nekoliko mjeseci i zapitao "šta je to Srbija loše uradila?"."Srbija nije ništa loše uradila. EU govori filozofski kao da se nalazi na Tibetu - da eskalacija retorike nije dobra. Kakva retorika?!", pita Dačić.

On kaže da hrvatski i bošnjački političari nisu pisali pisane radove na slobodnu temu, pa da se govori o retorici.

"Zamislite da neko napada Merkelovu, Putina ili Bajdena, da neko počne da revidira istoriju Drugog svetskog rata", rekao je Dačić i podsjetio da je Srbija reagovala na rehabilitaciju Alojzija Stepinca, ukidanje presude Branimiru Glavašu, na ustaške pokliče "Za dom spremni!", podizanje spomenika teroristi Miru Barešiću.

On je naglasio da je Srbija reagovala i na dešavanja u vezi sa Naserom Orićem, na izjave bošnjačkih političara o Srebrenici u vezi sa napadom na premijera Srbije Aleksandara Vučića i pokušaj ugrožavanja njegovog života, kao i na proglašavanje nepoželjnim srpskog rukovodstva u Srebrenici.

Dačić kaže da je Bakir Izetbegović prošetao Beogradom u društvu Vučića, a kada je Vučić bio u Srebrenici, on se sklonio i ostavio Vučića samog.

"To je međudržavni skandal. Ne možete nekoga da pozovete u posetu i da napravite napad na njega. A onda se obustavljaju istrage. Zar mislite da su građani Beograda sa cvećem dočekali Bakira Izetbegovića? Zar nismo i mi mogli da organizujemo da ga neko `spopadne` negde iza ugla? Ali, mi smo ozbiljna država", rekao je Dačić.

On je upitao da li se EU oglasila povodom incidenta u Mušutištu, kada su Albanci nasilno spriječili Srbe da posjete crkvu.

"Šta je za njih potrebno da se uradi, osim rehabilitacije, fašizma i ustaštva? Zabrana dolaska Vučiću u Srebrenicu?", rekao je Dačić i najavio da će sve što je naveo reći i na predstojećem sastanku šefova diplomatije OEBS-a i EU, kao i zemljama kandidatima.