latinica  ћирилица
30/08/2016 |  10:35 | Autor: Glas Srpske

Vojnik pod istragom zbog prijetnji novinaru

Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je istragu zbog prijetnji koje je putem društvene mreže "Fejsbuk" novinaru Lejli Čolak uputio pripadnik Oružanih snaga BiH iz Zenice Mirza DŽidić.
Prijetnje novinarki Lejli Čolak (foto; glassrpske.com) -
Prijetnje novinarki Lejli Čolak (foto; glassrpske.com)

- Oružane snage imaju etički kodeks ponašanja i njegova povreda povlači moralnu odgovornost, a ako je vojno lice povrijedilo odredbe zakona, propisa i kodeksa istovremeno, biće sankcionisano u skladu sa zakonom - naveli su u Ministarstvu odbrane.

Čolakova je prijavila policiji da je DŽidić na "Fejsbuk" profilu postavio status u kojem je pozvao na njeno silovanje obećavši da će lično platiti onima koji to urade. Izvjesne Sabina Salković i Erna Poter-Selimović pozvale su u komentarima na gaženje automobilom, lagano polivanje benzinom i paljenje Čolakove, što je ona takođe prijavila. Prijetnje su uslijedile nakon je što je Čolakova na svom "Fejsbuk" profilu kritikovala nošenje burki, nikaba i bilo kojih vjerskih obilježja u javnosti.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kaže da će pokrenuti provjere i da će odgovorni za prijetnje biti krivično-pravno procesuiran u slučaju postojanja elemenata krivičnog djela.