latinica  ћирилица
30/08/2016 |  14:45 | Autor: SRNA

Gračanica: Obilježen Međunarodni dan nestalih Srba sa Kosmeta

U Gračanici je danas u prisustvu tridesetak članova porodica nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosmeta obilježen Međunarodni dan nestalih i poručeno da rodbina neće odustati od zahtjeva da pred lice pravde budu izvedeni zločinci koji su ubili i kidnapovali više od 1.000 Srba na Kosovu i Metohiji.
Gračanica - Međunarodni dan nestalih - Foto: SRNA
Gračanica - Međunarodni dan nestalihFoto: SRNA

"Postoje datumi u kalendarima koji su posvećeni uspesima ljudi, ali postoji i 30. avgust koji se na planeti Zemlji obeležava kao dan ubijenih i nestalih", naglasio je u ime Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba Milorad Trifunović i istakao da je iz godine u godinu sve manje onih koji saosjećaju sa porodicama ubijenih i nestalih.

Mnogi roditelji su potragu za istinom, kako kaže Trifunović, platili svojim životima, ne dočekavši da saznaju ime ubica njihovih najmilijih.

"Žrtva je žrtva i tražimo da se rasvetli sudbina svih nestalih i kidnapovanih, bez obzira na nacionalnu pripadnost", rekao je Trifunović i dodao da porodice ovih Srba po ko zna koji put traže od nadležnih da izvrše pretragu lokacija na kojima su, prema njihovim saznanjima, sahranjeni posmrtni ostaci kidnapovanih.

"Bilo gde da Albanci pokažu prstom, makar to bilo i u porti Hrama Hrista Spasa u Prištini, ima da se kopa, ali tamo gde postoje svedoci o masovnim grobnicama ubijenih Srba, tamo se već pet godina ne sme prići", kaže Trifunović.

Na zloglasnu "Žutu kuću", kako je rekao Trifunović, nisu pokazali Srbi, već bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte, koja se poziva na osam svjedoka.

"Međutim, ove tvrdnje, plašim se, biće odbačene zbog nestanka i umiranja svedoka", upozorio je Trifunović.

Predsjednik Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba iz Orahovca i Velike Hoče Negovan Mavrić rekao je Srni da je, zbog neprovođenja istraga, bespredmetno očekivati da će Specijalni sud za ratne zločine u Hagu uspjeti da pred lice pravde izvede ijednog zločinca.

"Ako sudovi koji su bili pod kontrolom međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji nisu sproveli istrage, te ako su oslobođeni svi zločinci za koje su Unmik, Euleks i KFOR posedovali hiljade stranica izjava i svedočenja o zločincima, onda je bespredmetno očekivati procesuiranja", kaže Mavrić.

Na spisku zločinaca, prema navodima porodica nestalih i kidnapovanih Srba, nalaze se i lica koja aktivno rade u Kosovskoj policijskoj službi, među kojima i jedan Albanac iz Paralova kod Gračanice, a čije je ime poznato Unmiku i Euleksu.

"Mog supruga je kidnapovao i ubio jedan Albanac, kosovski policajac, ali zbog sigurnosti mojih kćerki ne smijem da kažem njegovo ime", rekla je Srni Silvana Marinković.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih u Gračanici proteklo je bez polaganja cvijeća i paljenja svijeća, a skup je obezbjeđivalo nekoliko pripadnika kosovske policije.