latinica  ћирилица
30/08/2016 |  16:05 ⇒ 18:58 | Autor: RTRS

Parastos za stradale Smoluće, Potpeći i Tinje (VIDEO/FOTO)

Polaganjem vijenaca i cvijeća i parastosom koji je služio episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, na bijeljinskom gradskom groblju obilježen je Dan oslobađanja stanovnika Tinje, Smoluće i Potpeća, koji su od juna do avgusta 1992. godine bili u neprijateljskom okruženju.
Bijeljina - parastos - Foto: SRNA
Bijeljina - parastosFoto: SRNA

Spasavanje više od 7.000 mještana ovih sela jedna je od najhumanijih bitaka koju je Vojska RS vodila u proteklom otadžbinskom ratu. 

U neprijateljskom okruženju, bez hrane, struje, medicinske pomoći, u Smolući je bio i Dimitrije Vuković koji je osjetio zlo koje rat nosi sa sobom. Izgubio je dva brata, oca a i ostao je 50 odstotni invalid. U Smolući koja je tada imala 980 kuća niko se nije vratio, ovo mjesto potpuno je uništeno, kaže Vuković.

- Niko ne odgovara ni za naše pobijene, ni za muke koje smo mučili. Pobijeno je preko 70 ljudi, a preko 250 ranjenih - kaže Vuković.

Parastos u Bijeljini (Foto: SRNA)

Milorad Ilić, u napadu muslimanskih snaga izgubio je 19-godišnjeg sina. Kaže, danas mu je posebno teško jer zločin koji se desio nad srpskim narodom u Smolući Tužilaštvo i sudovi pokušavaju da dokažu da su Srbi bili zločinci.

- Oni su sve pobili sve civile koji su ostali poslije nas - kaže Ilić.

Mnoge optužnice rata podignute su zbog progona stanovništva, a to se upravo desilo u Smolući, kaže predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

- Znamo da su uglavnom Srbi osuđeni za progone bez obzira što je i posljednji popis pokazao da je etnička slika BiH značajno drugačija u odnosu na ono kako je to bilo `91. godine - kaže Savčić.

U oslobađanju Smoluće učestvovalo je oko 450 pripadnika jedinica Istočno-bosanskog korpusa predvođeni Gardom "Panteri". 29 .avgusta u večernjim satima oslobođena je Smoluća.

- Nakon toga je uslijedilo izvlačenje ljudstva, odnosno stanovništva Smoluće i pretežno su izvučeni u Semberiju, a jedan dio je otišao u Posavinu, prema Zvorniku i u još neke opštine - kaže Budimir Gavrić, nekadašnji načelnik IBK.

Najveći broj mještana Tinje, Potpeća i Smoluće danas živi na području Semberije, ali na žalost, mještani ovih sela danas su rasuti po cijelom svijetu.