latinica  ћирилица
01/09/2016 |  08:49 ⇒ 08:50 | Autor: RTS

Kosovski parlament o demarkaciji, opozicija najavila proteste

U Prištini je za danas najavljena sednica skupštine na kojoj bi trebalo da se glasa i o prijedlogu kosovske vlade o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.
Priština - parlament - Foto: SRNA
Priština - parlamentFoto: SRNA

Opozicija je zbog protivljenja tom prijedlogu najavila proteste u Prištini, u isto vrijeme kada je zakazana i sjednica parlamenta. Demarkacija je uslov da Kosovo dobije viznu liberalizaciju sa zemljama Evropske unije.

Najava novog glasanja o demarkaciji može da izazove i nove nerede i pogorša ionako lošu bezbjednosnu situaciju na Kosovu. Vladajuće, ali i opozicione stranke riješene su da završe sa ovim pitanjem, javlja dopisnik RTS-a.

Јedan od lidera pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti, rekao je da će se pristalice te organizacije "svim raspoloživim sredstvima suprotstaviti odluci o demarkaciji sa Crnom Gorom".

Policija se zbog mogućih nereda priprema da u centar Prištine dovuče dodatne snage, kako bi obezbjeđivala zgrade skupštine i vlade. U pripravnosti su i druge bezbjednosne službe, uključujući i međunarodne.

Zbog demarkacije i formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu je gotovo godinu dana blokiran politički život.

Opozicija je u više navrata organizovala masovne proteste koji su prerastali u nasilje na ulicama Prištine. Ne isključuje se ponavljanje istog scenarija.

To bi dodatno otežalo ionako krhku situaciju na Kosovu. Škole nastave na albanskom jeziku neće početi da rade do petog septembra. Objašnjenje za to je da nisu još odštampani udžbenici, ali se suštinski navodi da je pravi razlog mogućnost izbijanja nasilja na Kosovu.

Vladajućoj većini treba 80 poslanika da bi ratifikovala sporazum sa Crnom Gorom o demarkaciji.

Poslanici Srpske liste neće učestvovati u današnjoj sjednici, rekao je agenciji Beta član poslaničkog kluba te liste u parlamentu Kosova Nenad Rašić. Rašić nije naveo razloge zbog kojih Srpska lista neće učestvovati na sjednici. Bez njih nema kvoruma da demarkacija i prođe.