latinica  ћирилица
01/09/2016 |  10:02 ⇒ 10:17 | Autor: Agencije

Vučić: Јunkera poštujem, ali ne podnosim lažne simetrije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne želi da govori o odgovoru Evropske komisije na njegovo pismo, da poštuje Јunkera, ali i da ne podnosi lažne simetrije.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Ne podnosim kada se sve poistovećuje i kada se prave lažne simetrije i ravnoteže, mislim da to svi časni ljudi teže podnose", rekao je Vučić.

"To je i odgovor na dileme zašto nećemo da odgovaramo ni Hrvatskoj, ni bilo kome drugom. Za narod i za državu su nam rekli da je 'šaka jada', ne za nekog političara, i to smo prećutali", podsjetio je Vučić.

On je rekao da je to prećutano "ne zato što smo slabi, već zato što smo dovoljno jaki da brinemo o svojoj budućnosti".

Zaključio je da bi svakako najviše poena dobio "kada bi brutalno odgovorio", ali neće, jer hoće da brine o budućnosti.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić potvrdila je da je predsjednik EK Žan Klod Јunker odgovorio na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića i da je u pismu izrazio zabrinutost povodom najnovijeg razvoja situacije u odnosima između Srbije i Hrvatske.

On je u pismu pozvao na povratak konkstruktivnom bilateralnom angažovanju.

Kako navodi Kocijačič, Јunker je u pismu naglasio da su dobri susjedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju da poštuju sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali i isto tako i sve države-članice Unije u regionu.