latinica  ћирилица
01/09/2016 |  12:41 ⇒ 14:27 | Autor: Agencije

Demarkacija sa CG povučena sa dnevnog reda kosovske skupštine

Kosovska skupština odlučila je da povuče sa dnevnog reda ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, javlja prištinski portal Zeri.
Protest ispred skupštine Kosova - Foto: TANЈUG
Protest ispred skupštine KosovaFoto: TANЈUG

Kako se navodi, odluka je donesena jer u sali nema predstavnika Srpske liste, bez kojih je nemoguć dogovor o ovom pitanju.

Poslanici Srpske liste nisu se pojavili u Skupštini Kosova zbog, kako je rečeno agenciji Beta, nepostojanja bezbjednosnih uslova u proteklih nekoliko nedjelja za srpsku zajednicu.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Zeri javlja da je skupština povukla tu tačku sa dnevnog reda i odložila za neki drugi dan.

"Zasad nije poznato kada će se ponovo pojaviti i kada će biti održano glasanje", navodi se.

Sjednica parlamenta je nastavljena razmatranjem drugih tačaka dnevnog reda, a prethodili su joj protesti, tenzije u Prištini i privođenje više kosovskih poslanika zbog sakrivenih patrona suzavca.

Kako javlja dopisnik Tanjuga, u skupštinskim klupama su neki od poslanika Samoopredjeljenja i vladajuće Tačijeve partije.

Kako RTS navodi, bez srpskih poslanika nema dvotrećinske većine, koja je potrebna za usvajanje sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Policija je privela poslanicu opozicije Doniku Kadaj Bujupi kod koje je pronašla sakrivenu patronu suzavca, prilikom pretresa na ulasku u skupštinsku salu.

Kosovski predsjednik HašimTači ranije je izjavio da Kosovo neće izgubiti ni metar teritorije zbog demarkacije sa Crnom Gorom. Tači je objasnio da "vjeruje mapama NATO'', a ne "ruskim ili jugoslovenskim mapama".

"Za isto vrijeme, za kada je zakazana sjednica skupštine na kojoj je trebalo da se ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, pokret Samoopredeljenje, koje se proitivi demarkaciji, najavio je proteste.

Lider pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri pozvao je u međuvremenu još jednom članove kosovske skupštine da ne glasaju za sporazum o demarkaciji i rekao da je današnji protest najbolja prilika da se kaže "ne'' vladi, prenosi Zeri.

Na stotine policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređeno je oko zgrade kosovske skupštine i vlade u centru Prištine.