latinica  ћирилица
01/09/2016 |  13:54 | Autor: SRNA

Šešelj: Srpska da održi referendum, a Beograd da podrži Banjaluku

Republika Srpska ne treba da odustane od referenduma, a Srbija mora da pruži punu podršku rukovodstvu Srpske u slučaju njene spoljašnje destabilizacije, smatra predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.
Vojislav Šešelj - Foto: RTRS
Vojislav ŠešeljFoto: RTRS

On je rekao da postoji volja srpskog naroda Republike Srpske, koji je većinski, da ima praznik Dan Republike - 9. januar, koji je ustanovljen prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Šešelj je na konferenciji za novinare istakao da taj praznik Dejtonski sporazum nijednim slovom ne dovodi u pitanje i naglasio da SRS energično podržava održavanje referenduma o Danu Republike Srpske koji je planiran 25. septembra.

On je naveo da ostali narodi koji žive u Republici Srpskoj nemaju objektivne razloge da se tome suprotstave, osim što žele vještački da izazovu krizu, uznemirenje i da prizovu miješanje stranih sila.

Šešelj je najavio da će SRS pod nazivom "Srpsku u sigurne ruke" učestvovati u Republici Srpskoj na lokalnim izborima 2. oktobra.

Napominjući da je SRS u Srpskoj dio vladajuće većine, koja podržava Milorada Dodika, Šešelj je istakao da će radikali na tom istrajati sve dok Dodik bude vodio istrajnu, patriotsku politiku očuvanja Republike Srpske i dok insistira na povezivanju sa Rusijom.