latinica  ћирилица
01/09/2016 |  18:15 | Autor: SRNA

Dačić: Bezbjednosni izazovi sve kompleksniji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na neformalnom ministarskom sastanku OEBS-a u njemačkom gradu Potsdamu da najvažniji bezbjednosni izazovi sa kojima se danas svijet suočava zahtijevaju zajedničke odgovore, a ne jednostrane mjere, te da saradnja nema alternativu.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Bezbednosni izazovi postali su do te mere kompleksni i multidimenzionalni, da danas nijedna zemlja nije u stanju da ih sama prevaziđe, bilo da je reč o terorizmu, nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji, transnacionalnom kriminalu, izazovima koji potiču od migracionih i izbegličkih tokova, kršenju ljudskih prava, diskriminaciji i netrpeljivosti i klimatskim promenama", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da u isto vrijeme kriza i produženi konflikti ne samo da postaju sve učestaliji, već i sve slojevitiji, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

On je izrazio uvjerenje da OEBS i dalje predstavlja jedan od najadekvatnijih foruma za dijalog o relevantnim bezbjednosnim pitanjima.

"Podržavamo jačanje dijaloga i saradnje u oblasti upravljanja migracijama u regionu OEBS-a, kao i sa partnerima za saradnju. Takođe, aktivno nastojimo da ostvarimo napredak u jačanju instrumenta OEBS-a za rešavanje izazova u vezi sa migracijama. Bez obzira na to, verujemo da bi nakon mnogih diskusija koje smo vodili prošle godine, kao i tokom ove godine, OEBS trebalo da bude u stanju da usvoji dokument zasnovan na konsenzusu, koji bi poslao važnu jasnu poruku o važnosti ovog pitanja", rekao je Dačić.

On je poručio da je potrebno prevazići nepovjerenje i pogrešnu percepciju koji doprinose podjelama i sprečavaju uspješno suočavanje sa ozbiljnim bezbjednosnim problemima.