latinica  ћирилица
01/09/2016 |  18:39 | Autor: SRNA

Slovenija - Nove mjere da bi se spriječio nekontrolisan dolazak migranata

Slovenija će uvesti "krajnje mjere" da bi spriječila nekontrolisan dolazak migranata u slučaju da na jesen ponovo oživi "balkanska migrantska ruta", rekla je ministar unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

Žnidarova je objasnila da EU još nema zajedničku politiku koja se odnosi na migrante, te da nije jasno da li će sporazum sa Turskom o zadržavanju migranata stvarno funkcionisati.

"Slovenija će u slučaju da se ponovi prošlogodišnji masovni dolazak migranata i izbjeglica na njenu granicu biti prisiljena uvesti oštre `krajnje mjere` da bi zaustavila neželjene migrante", upozorila je Žnidarova poslije sjednice Vlade Slovenije.

Na današnjoj sjednici razgovarano je i o bojazni od ponovnog otvaranja "balkanske migrantske rute", ako ne bude funkcionisao dogovor EU i Turske o zadržavanju izbjeglica u kampovima u Turskoj, prenose mediji.

Ona je napomenula da policija i vojska pojačano nadziru granicu sa Hrvatskom, te da žičana ograda, koja je postavljena prošle godine, ostaje do daljeg.

Prema njenim riječima, u završnoj fazi je donošenje novog zakona o strancima, koji će omogućiti što brže vraćanje nezakonitih migranata u susjedne države.

Žnidarova kaže da se Slovenija intenzivno priprema na "crni scenario" ponavljanja prošlogodišnje migrantske krize i oiivljavanje "balkanske rute".

"Slovenija n u kojem slučaju neće dopustiti masovni dolazak izbjeglica bez kontrolem jer ne želi riskirati i postati `džep` u kojemu će zapeti veliki broj migranata iz Afrike i s Bliskog istoka na putu u zemlje u koje žele ići", rekla je Žnidarova.