latinica  ћирилица
02/09/2016 |  10:11 ⇒ 03/09/2016 | 07:45 | Autor: RTRS

Dodik: Referendum će biti 25. septembra, čak i ako bude zabrana (VIDEO)

Referendum o 9. januaru Danu Republike biće održan 25. septembra i u slučaju da bude zabranjen – poruka je predsjednika Milorada Dodika iz Palate Republike.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

Dodik je rekao da je jutros obavio konsultacije sa svim političkim liderima Republike Srpske i da je postignut jedinstven stav da se od referenudma neće odustati. 

Vrijeme je da se prestane sa spekulacijama, jer referendum nije usmjeren na secesiju Republike Srpske iz BiH, već na odbranu Dana Republike, rekao je predsjednik Republike. Ponovio je da Bakir Izetbegović neće određivati Srpskoj kada će slaviti praznik, već građani koji će 25. septembra poslati najbolju poruku. Sprovođenje referenduma, pojasnio je Dodik, najbolji je način da se primijeni odluka Ustavnog suda BiH i prilagodi član 3B Zakona o praznicima. Osvrćući se na jučerašnji sastanak u Beogradu, predsjednik se još jednom zahvalio državnom vrhu Srbije na mudrom potezu i neutralnom stavu.

Sve stranačke razlike i dnevno političke svađe briše 9. januar. Dan nakon sastanka u Beogradu, predsjednik Republike je još jednom obavio telefonske konsultacije sa političkim liderima u Srpskoj i od svih dobio potvrdu da se od referenduma ne smije i neće odustati.

- Referenudm će se održati 25. septembra. Pozivam sve građane da izađu na referendum. Postoji mogućnost njegove zabrane. Uprkos svemu, referednum će se održati - rekao je Dodik.

Na jesen, poslije referenduma, Narodna skupština će odlučiti na koji način će se primjenjivati rezultati referenduma. Naveo je da referendum nije usmjeren na secesiju i da nema mjesta takvim spekulacijama.

- Ovo nije referendum o teritorijalnom integritetu i referendum koji se bavi secesijom, već o Danu Republike - naveo je Dodik.

Zbog takvih spekulacija, Dodik je pozvao bošnjake u Srpskoj da izađu na referendum, jer je to, smatra, najbolji način da budu pitani i iznesu svoj stav o Danu Republike. Pozvao je Ustavni sud da prestane s poltičkim odlukama, podsjetivši da je BiH jedina zemlja na svijetu gdje joj odluke donose strane sudije i gdje je matrica - preglasavanje. Istakao je da bi bilo dobro da Ustavni sud prihvati apelaciju institucija Srpske i uvidi svoju grešku.

- Kako je moguće da nama zabranjuju da slavimo 9. januar, a u isto vrijeme se slavi 1. mart, što ne podržavaju Srbi - upitao je predsjednik Srpske.

Osvrćući se na jučerašnji sastanak u Beogradu, Dodik je ponovio da Srbija ne podržava, ali i ne osporava refererendum. Sve drugo su, ističe, spekulacije i dio slobodnih interpretacija.

- Srbija je jasno pozicionirana i jasno je rekla da nije bila konsultovana i pitana o referendumu. Ova zemlja podržava Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH, ali i Republiku Srpsku u skladu s ovim sporazumom- rekao je predsjednik Srpske.

Na Andrićevom vencu razgovarano je ne samo o referendumu, već i o situaciji u regionu. Prema Dodikovim riječima, svi učesnici sastanaka imaju različit doživljaj jučerašnjeg sastanaka, pa moguće i lider SDS-a Mladen Bosić. Predsjednik Srpske nije želio da bilo šta u vezi s tim komentariše. Za njega je jedinstvo o Danu Republike iznad svega.

- Bosić i njegova interpretacija. Čuo sam još neke stvari na sastanku, pa sam mislio da je Bosić time iznenađen, ali u svakom slučaju potebno nam je jedinstvo o referendumu -  istakao je Dodik.

Dodik je kritikovao potez CIK-a da Srpskoj onemogući dostavljanje biračkih spiskova, rekavši da je to politički motivisana odluka. Nije štedio kritike ni na račun predstavnika Američke ambasade u Sarajevu koja je umiješala prste da Srpskoj budu zabranjeni birački spiskovi. Dodik nije iskuljučio mogučnost da RS odgovori istom mjerom, a to je promjena zakona o referendumu. U tom slučaju, CIK-u bi bile zabranjene prostorije u Srpskoj za sprovođenje izbora.