latinica  ћирилица
02/09/2016 |  12:39 ⇒ 16:43 | Autor: RTRS

Dodik: Skrenuti pažnju na Laforinu bolest

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je danas u Banjaluci doktora Berge Minasiana, Snježanu Gajić i režisera filma "Lica lafore" Denisa Bojića.
Dodik: Razgovori o laforinoj bolesti - Foto: RTRS
Dodik: Razgovori o laforinoj bolestiFoto: RTRS

Dodik je rekao da je veoma bitno da se skrene pažnja javnosti na ovu bolest, ističući veliku hrabrost i borbenost koju pokazuje Snježana Gajić, majka djevojčice oboljele od laforine bolesti.

"Na sastanku je razgovarano o radu istraživačkog tima u najvećoj klinici za dječije bolesti na svijetu 'Sik Kids' u Torontu, koji je došao na prag pronalaska lijeka za laforinu bolest", saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Republike se već izvjesno vrijeme interesuje za liječenje ovako rijetkih bolesti, a 2015. godine organizovano je i tradicionalno "Donatorsko veče", posvećeno liječenju djece oboljele od rijetkih oboljenja.

U narednih godinu dana lijek za Laforinu bolest

Berž Minasijan, ljekar sa Klinike "Sik kids" u Torontu, izjavio je u Banjaluci da se u narednih godinu dana može očekivati da oboljeli od Laforine bolesti dobiju lijek.

"Istraživački tim za pronalazak lijeka za laforinu bolest koji predvodim za sada je pronašao lijek koji je uspješno primijenjen na miševima, što znači da bi u narednih godinu dana mogli završiti određena istraživanja i lijek dati ljudima", rekao je Minasijan, nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Snježana Gajić, majka djevojčice oboljele od Laforine bolesti, istakla je da je izvjesno pronalaženje lijeka za sve oboljele.

"To će biti veoma značajno za sve nas. Zahvalni smo doktoru što nas je posjetio, kao i našoj zajednici koja nam svesrdno pomaže", rekla je Gajićeva, koja je prisustvovala sastanku sa predsjednikom Srpske.

Ona je navela da je njenoj porodici iz klinike "Sik kids" iz Toronta, kao najvećim donatorima, nedavno na kućnu adresu stigla zahvalnica za sve donacije koje su poslali.

Režiser filma "Lica lafore" Denis Bojić rekao je da je istraživački tim iz Kanade, ne samo na korak od pronalaska lijeka za Laforu, nego i za cijeli niz ostalih oboljenja.