latinica  ћирилица
03/09/2016 |  17:52 ⇒ 04/09/2016 | 07:50 | Autor: RTRS

Trebinje: Požar na Leotaru prijeti kućama (VIDEO)

Požar koji je juče izbio na području Leotara, u rejonu sela Trebijovi i dalje je aktivan. Trenutno je najsloženija situacija upravo u tom selu i susjednim Aljetićima, jer se požarna linija primakla do kuća. Zbog gušenja dimom četvorici vatrogasaca ukazana je medicinska pomoć u Hitnoj službi.
Požar na Leotaru - Foto: RTRS
Požar na LeotaruFoto: RTRS

Vatra je u Trebijovima bila stigla do dvorišta i okućnica. Vatrogasci, pripadnici Centra za gazdovanje kršem, Civilne zaštite ispresijecali su požarnu liniju i zaustavili dalje širenje.

Zbog izuzetno nepristupačnog terena i vjetra gasiocima je otežan posao. Pomoć u borbi sa vatrenom stihijom stigla je iz vazduha. Helikopter OS BiH u jutrošnjoj akciji ispustio je oko 46 tona vode i lokalizovali požar koji je ugrožavao repetitor na Leotaru. U večernjim satim dejstvovaće opet.

Na druga dva kraka požara na brdima iznad trebinjskih naselja Hrupjela i Podgljivlje stanje je mnogo stabilnije. Međutim, situacija je tokom dana dodatno zakomplikovana izbijanjem više manjih požara, koji su ubrzo ugašeni. Kod mještana nema bojazni da će se požar ponovo razbuktati.

Za izbijanje požara s kojim se trebinjski vatrogasci neprekidno bore poslednjih 30 sati, odgovoran je ljudski faktor. U većini slučajeva oni koji podmeću požare ostaju neotkriveni i nekažnjeni. Nadležnima preostaje da nakon gašenja zbrajaju materijalnu i ekološku štetu.