latinica  ћирилица
05/09/2016 |  09:27 ⇒ 21:55 | Autor: TANЈUG

Srbija: Raste broj oboljelih od virusa Zapadnog Nila

Broj oboljelih od virusa Zapadnog Nila u Srbiji raste, registrovano je 17 slučajeva oboljenja, uz dva smrtna ishoda, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Јovanović Batut" Dragan Ilić.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Kada je riječ o Zika virusu, Ilić kaže da među olipmijcima Srbije iz Rija nije zabilježen nijedan slučaj oboljenja.

Govoreći o groznici Zapadnog Nila, Ilić kaže da je to već autohtona infekcija i da ova godina liči na 2014. kada je bio sličan broj oboljelih, podsećajući da nju prate simptomi slični gripu, te da su posebno ugožene starije i imunodeficijentne osobe.

Ilić, međutim, ističe i da su pojedine lokalne samouprave preduzele aktivnosti na suzbijanju komaraca, što je, kako kaže, ključno, ne samo tokom ljeta već čitave godine.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Ilić kaže da značajnijih problema nije bilo, a da je do sada registrovano deset slučajeva malarije među migrantima.

"Možemo ih očekivati još, jer oni dolaze iz područja gdje ima malarije, ali nadamo se da neće biti većeg priliva migranata. Za sada držimo to pod kontrolom, na terenu su naše službe i čini sve da se ne pojavi bilo kakva ozbiljna epidemija", rekao je Ilić.

Govoreći o vakcinama, Ilić je naglasio da svih vakcina ima dovoljno, kao i da "Batut" planria dovoljne količine vakcina za narednu godinu.