X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/09/2016 |  13:30 | Izvor: Nezavisne

Velika panda više nije ugrožena vrsta

Velika panda više nije ugrožena vrsta jer je u posljednjih 10 godina populacija tih životinja povećana za 17 posto, objavili su kineski zvaničnici.
Pande (Foto: panda.org.cn) -
Pande (Foto: panda.org.cn)

Velika panda službeno je iz ugrožene prekvalificirana u ranjivu vrstu. To je nevjerojatna promjena sudbine za vrstu koja je bila u takvoj opasnosti da se 2009. predviđalo da će izumrijeti za tri naraštaja.

Sada u Kini postoji 67 dobro čuvanih rezervata za pande. U njima živi dvije trećine svjetske populacije tih životinja. Po izvještaju Međunarodne unije za očuvanje prirode, sada u Kini žive 1.864 odrasle pande. S mladunčadi taj se broj penje na 2.060.

Pande su proždrljivci. Suprotno od krava koje imaju duga crijeva i želudac s četiri komore kako bi mogle što bolje iskoristiti hranjive sastojke iz teško probavljive trave, pande imaju želudac sa samo jednom komorom i kratko debelo crijevo. To znači da moraju jesti 14 sati dnevno i ukupno pojedu 12,5 kilograma bambusa na dan, ali od toga probave samo 17 posto. Podatak da svakoj odrasloj pandi na svijetu treba dnevno osigurati 12,5 kilogama bambusa dnevno dovoljno govori koliko su pandama važna njihova staništa.