X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/09/2016 |  19:06 | Izvor: B92

Gojaznost: Ko je glavni krivac?

Neurolog na Univerzitetu Јejl Sandra Ejmot kaže da je glavni krivac za gojaznost zapravo naš mozak. Ako se stalno vraćate na isti broj kilograma, to je vjerovatno težina na kojoj vaš mozak želi da vas zadrži.
Gojaznost (Foto: thenutritionpost.com) -
Gojaznost (Foto: thenutritionpost.com)

Naime, mozak želi da nas zadrži na težini koja je određena našim genima i životnim iskustvom.

“Najbolji način da otkrijete koja je to težina koju vaš mozak želi jeste da slušate svoju intuiciju. Јednostavno je: jedite samo kada ste gladni i prestanite kada ste siti. Tako ćete za 12 mjeseci da stabilizujete željeni domet težine“, kaže Ejmotova.

Industrija hrane danas konstantno pokušava da manipuliše i predstavlja nam raznorazne proizvode kao najpotrebnije za život.

“Smatram da dijete, koje nas uče da ignorišemo signale gladi koje nam naše tijelo šalje, samo doprinose prejedanju i pogoršavaju stvari. Često nas navode da odbacujemo potrebnu hranu i nameću vježbanje kao kaznu, što je sve samo ne recept zdravog života.“

Njena istraživanja su pokazala da dijete sve više umanjuju sposobnost čovjeka da prepozna kada je organizmu potrebna hrana, što dovodi do takozvanog “emotivnog prejedanja“.

Sandra Ejmot je i sama učestvovala u istraživanju, s obzirom na to da je godinama držala bezuspješne dijete.

“Primetila sam da su dani kada jedem mnogo obično praćeni i danima kada jedem baš malo, jer samo toliko gladi osjećam. Kako su se dani redom smjenjivali, moj mozak je postajao sve bolji u praćenju kalorija, za razliku od perioda kada sam bila na dijeti.“

Vježbanje i aktivnost takođe pomažu kod postizanja balansa u težini, a intuitivno jedenje može vam pomoći da se oslobodite loših navika u ishrani, koje vam ne prijaju.

“Nemojte izbjegavati slatko i brzu hranu, samo je nemojte jesti preterano, već u normalnim količinama“, kaže Ejmotova i dodaje: “Slušajte šta vam vaše tijelo govori. Јedite samo kada ste gladni i nemojte raditi ništa na silu. Budite strpljivi, jer je potrebno vrijeme, meni je na primjer bilo potrebno godinu dana da bismo stabilizovali težinu koju nam mozak određuje.“