latinica  ћирилица
05/09/2016 |  19:28 ⇒ 22:30 | Autor: RTRS

Sastanak predsjednika Dodika i vladike Hrizostoma, podrška referendumu (FOTO/VIDEO)

Predsjednik RS, Milorad Dodik, razgovarao je večeras u Bijeljini s episkopom zvorničko-tuzlanskim Hrizostomom o aktuelnoj situaciji i referendumu o Danu Republike.
Dodik i vladika Hrizostom - Foto: RTRS
Dodik i vladika HrizostomFoto: RTRS

Dodik je naglasio da je Dan Republike 9. januar i da će u kasnijim aktivnostima i donošenju novog zakona o praznicima biti rečeno da to nije samo Dan Republike, nego da je to i dan državnosti Republike Srpske, jer je Republika Srpska država. 

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom naglasio je da vjeruje u mudru politiku koju vodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i kojom kroz referendum treba da se otkloni bol i nepravda nanesena zbog osporavanja Dana Republike i njene slave, Svetog arhiđakona Stefana.

 "Mi ne branimo nikome da slavi svoje slave i običaje, ali neka i srpski narod slavi svoju krsnu slavu i svoje krsno ime, kao što smo kroz vijekove činili u još težim vremenima", istakao je vladika Hrizostom.

On je rekao da se treba politički i mudro boriti da bi se osporila nepravda koju su svjetski političari i, posebno, političari u Sarajevu učinili protiv srpskog naroda.

"Mi smo kao Crkva osjetili taj bol i tu nepravdu koju je Ustavni sud nanio srpskom narodu i pozdravljamo borbu predsjednika Dodika, Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske da se, upravo kroz referendum, taj bol ublaži kod srpskog naroda", naglasio je vladika Hrizostom.

Dodik i vladika Hrizostom (foto: RTRS)

Predsjednik Dodik rekao je da je sa vladikom razgovarao o važnim državnim temama i upoznao ga o aktuelnoj situaciji, pa i o referendumu kao univerzalnoj priči.

"Dan Republike, 9. januar, zanima sve ljude i institucije, pa i SPC. Upoznao sam vladiku o tome da Republika Srpska ne čini ništa što nije naša borba za naše pravo", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska se opredijelila za političku borbu, a referendum je sistem provođenja odluke Ustavnog suda koji je tražio da se prilagodi zakon.

"Mi smo odlučili da taj prvi korak u prilagođavanju bude referendum, a drugi su digli galamu jer vjerovatno osjećaju potrebu da još jednom Srbima nešto spriječe", ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da se to neće desiti i dodao da je stanje u Srpskoj stabilno i bezbijedno.

DODIK: IZGRADITI SRPSKE PRAVOSLAVNE GIMNAZIЈE U SVIM GRADOVIMA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Bijeljini, nakon razgovora sa Njegovim preosveštenstvom episkopom zvorničko-tuzlanskim Hrizostomom, da postoji namjera da u svim gradovima Srpske budu otvorene srpske pravoslavne gimnazije i naglasio da će Srpska preuzeti njihovo finansiranje kada one budu završene.
Dodik je istakao da je uloga Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da izgradi objekte, mobiliše ljude, odabere kadar, nakon čega će Republika Srpska preuzeti njihovo finansiranje.

"Mislim da je to novi iskorak u odnosima države i crkve", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Vladičanskom dvoru u Bijeljini.

On kaže da je veoma zadovoljan činjenicom da je u postojećim uslovima vladika Hrizostom sa sveštenstvom uporan u izgradnji srpske pravoslavne gimnazije u Bijeljini i dodao da je namjera da u svim gradovima Republike Srpske budu otvorene ovakve gimnazije.

Dodik je istakao da u Srpskoj već postoje katoličke gimnazije, medrese i drugi slični objekti.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je današnji sastanak dokaz kontinuiteta dobrih odnosa Srpske i SPC, koji su godinama iskreni i do kraja povezani sa uvažavanjem i željom da se SPC u svom postojanju i djelovanju manifestuje kao najznačajniji dio srpskog identiteta.

Dodik je istakao da u SPC baštine sve ono što jeste srpsko nacionalno biće i istorija - od jezika, pisma, do vjere, krsne slave i svega onoga što jeste način života na ovim prostorima.

"To nije upereno ni protiv koga druge vjere ili drugačijeg načina mišljenja. Mi samo poštujemo veliku misionarsku ulogu koju Crkva ima u prosvećivanju i okupljanju ovog naroda, u stabilizaciji i objašnjavanju teških životnih okolnosti u kojima se srpski narod nalazio kroz istoriju", rekao je Dodik.

On je istakao da je za srpski narod u istorijskim dešavanjima nezaobilazna bila uloga SPC, njena blagost, riječ koja je uvijek zadržala ili dala vjeru da se opstane i ostane.

"To je ono što mi vidimo i cijenimo. Јa kao Srbin, vjernik i predsjednik Republike Srpske želim da zahvalim svim generacijama SPC, koja je u gotovo nemogućim uslovima, i komunističkog režima, sačuvala ono što jeste da bi danas SPC mogla da bude mjera društvene i javne svijesti našeg nacionalnog digniteta", rekao je Dodik.

On je rekao da je u proteklim godinama i decenijama izgrađeno mnogo crkava zahvaljujući zajedničkom radu ljudi u Crkvi, vladike Hrizostoma, sveštenstva, vjerujućeg naroda, uz pomoć lokalnih zajednica i republičkih vlasti.

"Ove crkve su obilježje našeg identiteta i postojanja na ovim prostorima. Mislim da sada moramo praviti novi kvalitet i da naša saradnja mora da bude usmjerena isključivo na ono što jeste obrazovna i humana dimenzija crkve - da se usmjerimo na izgradnju objekata za škole, kao što je buduća srpska pravoslavna gimnazija u Bijeljini i drugim gradovima", rekao je Dodik.

On je istakao da je isto tako potrebno tamo gdje postoje uslovi uraditi dječije vrtiće u okviru crkava, kakav već postoji u Kozarskoj Dubici.

"Republika Srpska je stabilna. Ona je ušla u period novih odnosa i borbe za svoj identitet i tu ne treba da bude poremećaja bezbjednosne ili bilo koje druge situacije", rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska pokušava da ovo teško vrijeme na globalnom planu prođe sa što manje štete i da se pripremi ili već otpočne svoj novi razvojni ciklus.

"To je ono što je ključno. Ko to hoće da shvati, neka shvati, a ko neće, neće", rekao je Dodik i dodao da Srpska u posljednje dvije-tri godine nije doživjela pad.

On je pojasnio da rast ekonomije Srpske nije bio impozantan, ali je pozitivan, što jeste uspjeh.

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom rekao je da se Dodik godinama "bori kao lav" sa svima onima koji nadiru i napadaju na Republiku Srpsku i srpski narod.

"Možda se niko u istoriji nije tako borio u teškim vremenima pritisaka kao što je Dodik činio i čini za opstanak Republike Srpske, njenog imena, dostojanstva, ali i srpskog naroda", rekao je vladika Hrizostom.

Izvor: RTRS/SRNA