latinica  ћирилица
06/09/2016 |  12:29 ⇒ 12:42 | Autor: SRNA

Obama bez crvenog tepiha, Merkelova "zamijenila" noć za dan

Na samitu G20 u Hangdžouu, američkog predsjednika Baraka Obamu nije dočekao crveni tepih, a morao je i da koristi pomoćne stepenice za silazak iz aviona, što je izazvalo verbalni sukob gostiju i domaćina.

Kada je predsjednik SAD htio da izađe iz aviona, ispostavilo se da organizatori za njega nisu predvidjeli stepenice sa crvenim tepihom.

Zato je Obama, za razliku od lidera ostalih zemalja, bio prisiljen da siđe stepenicama koje su spuštene iz aviona u njegovom repnom dijelu.

Domaćini nisu dozvolili novinarima iz pula američkog predsjednika da priđu Obami i da ga snimaju izbliza.

Predstavnica Bijele kuće se pobunila i zatražila objašnjenje, koje je odmah i dobila od kineskog predstavnika: "Ovo je naša zemlja i naš aerodrom! U redu?".

Mnogi mediji navode da incident svjedoči o lošim odnosima između Vašingtona i Pekinga.

"Јužna Kina post" čak tvrdi da su Amerikanci sami odustali od mobilnih stepenica, navodno, zato što čovjek koji njima upravlja ne govori engleski.

Obama se oglasio po tom pitanju i rekao da cijelom slučaju ne treba pridavati veliki značaj.

- To se nije dogodilo samo ovdje, to se događa na mnogim mjestima. Kada ste zemlja-domaćin, ponekad vam sve dozlogrdi - naveo je Obama.

Tokom samita bilo je problema i sa vozačima koji ne poznaju baš dobro Hangdžou, mada su domaćini.

Tako je ruska delegacija, na čelu sa Vladimirom Putinom, dugo kružila gradom oko čuvenog Zapadnog jezera.

- Možda je vozač bio doseljenik, pa je i sam htio malo da uživa u ljepotama ovog jezera, ali nije imao priliku prije toga - cinično je primijetio jedan od diplomata.

Novinari prepričavaju da je Putin u Hangžuu morao da podsjeti premijerku Velike Britanije Terezu Mej na protokol.

Nakon pozdravljanja s članovima delegacije, lideri su prišli naslonjačima i Putin je Mejovoj pružio ruku kako bi se još jednom rukovali pred kamerama, kao što nalaže protokol, ali je novopečena premijerka odmah sjela u naslonjaču.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da u tom nesporazumu nema nikakve političke pozadine.

- Ništa nije "zapelo". Ona je sjela, a Putin joj je predložio da se rukuju pred kamerama, kao što je običaj - objasnio je Peskov.

Mnogi mediji kao posebnu pikanteriju napominju da je njemačka kancelarka Angela Merkel bilateralni susret sa Putinom počela bodrim pozdravom "Guten morgen!" /dobro jutro/.

Ali, "caka" je u tome što je u tom času tek prošla ponoć.

- Nadam se da se niste previše umorili - odgovorio je zabrinuti Putin.

Kineski predsjednik Si Đinping bio je vidno zadovoljan što je dobio sljedovanje ruskog sladoleda, koji mu je donio Putin.

- Svaki put kada odlazim u Rusiju uvijek zamolim da mi kupe ruski sladoled, pa ga poslije kod kuće svi jedemo. Rusi imaju najbolju slatku pavlaku i zato je taj sladoled posebno ukusan - rekao je Si.