latinica  ћирилица
06/09/2016 |  16:09 ⇒ 16:11 | Autor: Agencije

Koliko je riblje ulje dobro za djecu?

Djeca koja jedu riblje ulje bolje čitaju od svojih vršnjaka, utvrdila je jedna studija.
Riblje ulje - Foto: B92
Riblje uljeFoto: B92

Istraživači su otkrili da je sposobnost čitanja kod mladih ljudi znatno unapređena zbog konzumiranja Omege 3. Eksperti kažu da otkrića ponavljaju koliko je bitno osigurati regularnu upotrebu masnih kiselina u ishrani djece kroz riblje ulje u lososu, tuni, sardini, haringi i skuši.

Istraživanjem je otkriveno da su djeca koja su uzimala tablete koje su spoj omege 3 i omege 6 tri mjeseca pokazala značajniji napredak u sposobnosti čitanja od onih kojima je davan placebo.

"Potrebno nam je da više roditelja, učitelja i profesionalaca iz oblasti zdravstva budu svjesni značaja omege 3 iz ribe i morske hrane. Bilo koja riba i morska hrana je dobar izvor omege 3. Ako ne volite ribu, onda uzimajte dodatak", rekao je dr Aleks Ričardson sa Univerziteta Oksford.

Istraživanje je sprovedeno u neuropsihijatrijskom centru Gillberg na Univerzitetu Geteborg u Švedskoj, a proučavali su djecu od devet i 10 godina. U istraživanju su učestvovali učenici 12 glavnih škola, a testirano je njihovo čitanje - brzina, vizuelna analiza, vještine slušanja, vokabular...

Djeca koja su koristila omegu 3 imala su za 64 odsto bolje rezultate od djece koja su uzimala placebo. Za 10 odsto su bila brža, a 20 odsto bolje vidjela i čula.