latinica  ћирилица
06/09/2016 |  16:56 | Autor: B92

Šokantno: U mozgu pronađeni milioni metalnih čestica

Toksične nanočestice vazdušnog zagađenja otkrivene su u ljudskom mozgu u nevjerovatnim količinama.
Mozak - Foto: ilustracija
MozakFoto: ilustracija

Detektovanje ovih čestica u tkivu mozgova 37 osoba je alarm za uzbunu, budući da nedavna istraživanja upućuju na povezanost između postojanja čestica magnetita i Alchajmerove bolesti, dok je utvrđeno da zagađenje vazduha drastično povećava rizik od te bolesti.

Međutim, novi rad još je daleko od dokaza da vazdušno zagađenje izaziva Alchajmerovu bolest.

- Sada bi trebalo da obavimo sasvim nova ispitivanja ovih potencijalno veoma važnih faktora okruženja i njihov uticaj na Alchajmerovu bolest - kaže profesor Barbara Maher sa Univerziteta u Lesteru, koja je predvodila studiju.

Zagađenje vazduha, prema pojedinim podacima, ubija više ljudi od malarije i HIV zajedno, a odavno se povezuju sa bolestima pluća i srca.

Studija je ispitala uzorke moždanog tkiva 37 osoba iz Velike Britanije i Meksika starosti između tri i 92 godine. Otkriveno je da se u njihovim mozgovima nalaze čestice magnetita – oksida gvožđa.

- Govorimo o milionima čestica po gramu zamrznutog tkiva mozga. To je nevjerovatno - kaže Maherova.

- Magnetit je vrlo toksičan za moždano tkivo - kaže ona, dodajući da ova supstanca može stvoriti reaktivne oblike kiseonika – slobodne radikale.

Oksidativno ćelijsko oštećenje jedan je od glavnih pokazatelja Alchajmerove bolesti i baš zato je prisustvo magnetita važno za njeno dalje upoznavanje. Čestice magnetita formiraju se prirodno u ljudskom mozgu, ali je riječ o malim česticama u obliku kristala, dok su one pronađene u studiji veće i sfernog oblika.

- Riječ je o česticama istopljenog materijala iz izduvnih gasova, fabričkog dima i sličnih izvora - kaže Maherova.

Druga velika studija objavljena 2015. pokazala je znatno povećanje rizika od Alchajmerove bolesti kod osoba izloženih zagađenju.

- Mi nismo demonstrirali uzročno-posljedičnu vezu između ovih čestica i Alchajmerove bolesti, ali čim vidite ovako veliku koncentraciju magnetita u mozgu obolelom od Alchajmera, znate da ima neki uticaj na njega - kaže Maherova.