latinica  ћирилица
07/09/2016 |  15:44 ⇒ 19:08 | Autor: Agencije

Vijadukt de Milo: Most koji dodiruje oblake

Јedna od najimpresivnijih građevina savremene arhitekture na svijetu svakako je most Vijadukt de Milo ( (Viaduc de Millau), koji se uzdiže iznad doline rijeke Tarn na jugozapadu Francuske.
Vijadukt de Milo (Foto: via pixelizam.com) -
Vijadukt de Milo (Foto: via pixelizam.com)

Njegovom izgradnjom, koja je otpočela u oktobru 2001. a završila se u novembru 2004. godine, značajno je skraćena važna prometnica koja povezuje Pariz u Francuskoj i Barselonu u Španiji. Umjesto lošim vijugavim drumom dugim 30 km koji je prolazio kroz nepristupačan kanjon rijeke Tarn, ovaj važni putni  pravac danas vodi preko najvećeg mosta na svijetu.

Vijadukt de Milo po mnogo čemu je specifičan, pa ga često nazivaju "faraonskom građevinom modernog doba". To je najduži viseći most na svijetu i najviši most ikada sagrađen, koji sa svojih 343 m visine premašuje visinu Ajfelovog tornja (324 m), najvećeg ponosa francuske arhitekture. Zanimljiva je činjenica da je za njegovu izgradnju bila angažovana firma koju je baš Aleksandar Gustav Ajfel oformio krajem 19. stoljeća. Inače, ova građevinska firma je osim Ajfelovog tornja i mosta Vijadukt de Milo, podigla i čuveni Kip slobode u Njujorku.

Cijelom njegovom dužinom od 2.460 m, most nosi 7 betonskih pilona, koji, zavisno o konfiguraciji zemljišta ispod, dosežu visinu u rasponu od 78 do 245 m. Za dodatno ojačanje postavljena su 154 čelična užeta, a osnova svakog stupa ima površinu od 200 kvadratnih metara i ukopana je u zemlju 16 m. Za potrebe zidanja stubova potrošeno je 85.000 tona betona.

U izgradnji mosta sudjelovalo je više od 500 radnika, koji su za svaki sat svog rada postavljali po 10 m dužine mosta, a posao im je značajno olakšavala tada najsuvremenija kompjutorska tehnologija. Da bi sve bilo milimetarski precizno, radovi su nadgledani satelitskim GPS-uređajima.

Prilikom izgradnje u betonsku masu su ubacivani detektori koji bilježe svaku promjenu materijala, precizno čak do stotog dijela milimetra. Izvođači radova su dali jamstva visoke otpornosti na udare vjetra i oscilacije koje izaziva preko 10.000 vozila, koliko u prosjeku preko mosta prijeđe za jedan dan. Oni su takođe jamčili "rok trajanja" mosta od 120 godina. U projekt izgradnje najvećeg mosta na svijetu utrošeno je oko 400 miliona evra. Izračunato je da će se od naplate putarina ta investicija potpuno otplatiti za 75 godina.

Putni pravac E75 čiji je dio i Vijadukt de Milo, najprometniji je putni pravac u Francuskoj i najkraća putna veza između dvije europske metropole Pariza i Barselone. Razmak od Pariza do Barselone iznosi 1.040 km, a ova impozantna putna građevina, u Francuskoj često nazivana "Most u oblacima", se nalazi na 650 km od Pariza i 390 od Barselone.