latinica  ћирилица
08/09/2016 |  13:08 ⇒ 16:02 | Autor: TANЈUG

Brisel: Srbi na Kosovu dobijaju Zajednicu opština po hitnom postupku

Proces formiranja Zajednice srpskih opština pokrenut je s mrtve tačke, konstatovao je danas u Briselu Dejan Radojković u ime Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, koji je prvi put predstavljen javnosti.
Srpski Upravljački tim za uspostavljanje ZSO - Foto: TANЈUG
Srpski Upravljački tim za uspostavljanje ZSOFoto: TANЈUG

- “Gospodin Tači i premijer Mustafa odlučili su da se hitno počne sa radom na izradi Statuta i uspostavljanju Zajednice srpskih opština”, rekao je Radojković novinarima.

Prema njegovim reijčima, kolektivna prava Srba na Kosovu biće tom odlukom konačno i u punoj mjeri uspostavljena, poslije svega što se od 1999. dešavalo na tom prostoru.

Do preokreta, budući da je formiranje ZSO blokirano u Prištini duži vremenski period, došlo je nakon posjete potpredsjednika SAD DŽozefa Bajdena.

Bajden je tada zaprijetio Prištini političkim liderima Kosova da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i omoguće formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu ili će, kako je poručio, Priština izgubiti podršku SAD.

- “Odlukom vlade u Prištini da hitno uspostavi ZSO biće stvoreni i neophodni preduslovi za povratak hiljada i hiljada Srba u opštine sa srpskom većinom, ali i u druga mjesta na Kosovu, kao i u Metohiji, koja je tokom ratnih sukoba bila žrtva najbrutalnijeg etničkog čišćenja - objasnio je Radojković.

Kako je podvukao, ovim se potvrđuje ispravnost odluke da Srpska lista uđe u koaliciju sa strankama Tačija i Mustafe, dodajući da je njihovom odlukom da podrže hitan početak rada na uspostavljanju ZSO načinjen veliki i važan prvi korak ka vraćanju povjerenja među zajednicama.

“Ovaj proces će promijeniti Kosovo zauvijek i nabolje, i stvari nikada više neće biti iste”, rekao je Radojković i dodao da su članovi tima došli u Brisel kako bi "sagovornike, kao i međunarodnu javnost, upoznali sa vizijom nove, pozitivne stvarnosti na Kosovu, koju će donijeti uspostavljanje ZSO".

Zvuk srpskog jezika i ćiriličko pismo, kao rezultat današnje odluke, postaće ponovo normalni u Peći, Prizrenu, Đakovici i Prištini, primijetio je Radojković.

“A srpski narod tako postaje potpuno ravnopravan u upravljanju institucijama i donošenju odluka na Kosovu”, zaključio je Radojković.

U Briselu se istovremeno nastavlja i tehnički dijalog delegacija Beograda i Prištine.

Najavljene teme su pitanje katastra, priznavanje diploma, sloboda kretanja i formiranje ZSO.

Delegaciju Beograda predvodi direktor kancelarije za KiM Marko Đurić.

Na čelu delegacije Prišštine je ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri.