latinica  ћирилица
09/09/2016 |  15:33 ⇒ 15:34 | Autor: RTRS

Film RTRS "Djeca", autora Denisa Bojića, u Evropskom parlamentu

Dokumentarni film, "Djeca" rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske biće prikazan poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.
Film "Djeca" u EP - Foto: RTRS
Film "Djeca" u EPFoto: RTRS

Nakon brojnih učešća na filmskim festivalima i nagrade Zlatni Vitez za najbolji dugometražni dokumentarni film, projekcija u Evropskom parlamentu je još jedan pokazatelj da film “Djeca” nosi univerzalnu i snažnu poruku o stradanju Srba.

U organizaciji poslaničke grupe u Evropskom parlamentu “Evropa nacija i sloboda”, koju čine partije iz Francuske, Holandije, Belgije, Italije, Austrije u utorak, 13. septembra biće održana konferencija o temi „Evrointegracija 20 godina nakon Dejtona- šta čeka BiH?“, poslije koje će evropski parlamentarci imati priliku da pogledaju film o jednoj od najvećih srpskih tragedija u posljednjoj deceniji dvadesetog vijeka.

U EU parlamentu će govoriti Eduar Feran, šef poslaničke grupe Nacionalnog Fronta, Dominik Bild , izaslanik EGNS za BiH i Kosovo, profesor Nenad Krstić, te autor filma Denis Bojić.

Poziv evropskih parlamentarca predstavlja i znak da je Radio-televizija Republike Srpske uradila dobar posao, jer ovo je prvi put da se Јavni servis Republike Srpske na ovakav način prezentuje u Evropskom parlamnetu.

Film Djeca dokumentuje posljednje svjedočenje četiri srpska preživjela roditelja, koji su tokom ratnih dešavanja izgubili po troje djece.

Denis Bojić, režiser filma "Djeca":

"Tokom rada na filmu naša ideja i misija je bila da skrajnutu i ignorisanu temu srpskog stradanja pokažemo što širem svjetskom auditorijumu. Ovaj napor je dodatno opterećen različitim nivoima barijera i predrasuda, po kojima Srbi jednostavno nemaju pravo na svoju priču i na svoju istinu. Samim tim prikazivanje filma na najvišem mogućem institucinalnom nivou, kada pričamo o Evropi daje nam za pravo da ovu projekciju okarakterišemo kao ogroman uspjeh ne samo za film, naš javni servis već za Republiku Srpsku i srpski narod uopšte. Ovim ujedno pokazujemo da upornim radom i insistirnjem na istini ništa nije nemoguće."