latinica  ћирилица
10/09/2016 |  13:05 ⇒ 13:09 | Autor: 24.info

Јednostavnost najbogatijeg čovjeka svijeta

Vlasnik Zare je preuzeo poziciju od Bila Gejtsa te postao najbogatiji čovjek na svijetu, javlja Anadolu Agencija.

Prema magazinu "Forbs", Amančio Ortega, vlasnik španskog lanca modnih trgovina Zara, od sada je najbogatiji čovjek na svijetu.

Njegovo bogatstvo iznosi 79,5 milijardi dolara, a iza njega se sada nalazi suosnivač Majkrosofta Bill Gejts čije bogatstvo vrijedi 78,5 milijardi dolara.

Iako se radi o čovjeku koji je trenutno najbogatiji na svijetu, o njemu se u javnosti ne zna mnogo, a samo rijetko se pojavljivao u medijima.

Amančio Ortega Gaona je rođen 28. marta 1936. godine u Leonu u Španiji.

Djetinjstvo je proveo u Leonu, gdje je napustio školu i sa 14 godina se preselio se u La Korunju gdje mu je otac radio kao željezničar. Vrlo brzo je pronašao posao kod lokalnog trgovca tekstilom gdje je i sam naučio da kroji odjeću ručno.

- Karijeru započeo kao prodavač u krojačnici -

Poslovnu karijeru je praktično započeo kao prodavač u krojačnici, a u prvi ozbiljniji privatni biznis je uplovio 1975. godine kada je otvorio svoju prvu trgovinu pod imenom Zara.

Danas je vlasnik kompanije Inditeks koja posjeduje poznate svjetske brendove kao što su Zara, Pull & Bear i Massimo Dutti. Postali su poznati kroz koncept "brze mode", a u stanju su dizajnirati, kreirati, dostaviti i prodati odjeću u samo nekoliko dana što im daje prednost u odnosu na konkurenciju u svijetu.

Јedne prilike je izjavio da pravi novac ne leži u gomilanju odjeće u nadi da će se prodati, nego u tome da se mušterijama ponudi tačno ono što traže i što je brže moguće. Taj zaključak je formula uspjeha za kompaniju koja je iz korijena potresla industriju odjeće u svijetu.

Najbogatiji čovjek na svijetu ne pojavljuje se mnogo u medijima, a do 1999. godine nije objavljenja nijedna njegova fotografija u javnosti. Do sada je dao intervju samo trojici novinara.

- Poznat po tome što živi vrlo jednostavnim životom -

Poznat je po tome što živi vrlo jednostavnim životom. Ne želi nositi kravatu i obično nosi odijelo, odnosno bijelu košulju i sive hlače. Kravatu je nosio samo jednom, na vlastitom vjenčanju.

Riječ je o čovjeku koji je, kako pišu španski mediji, krenuo od nule i, uprkos tome što je stvorio jedan od najvećih poslovnih imperija na svijetu, nikada nije imao svoj ured, tako da mu bilo koji od uposlenika može pristupiti kad god želi, bez najave.

Prema navodima španskih medija, 2012. godine je donirao oko 20 miliona eura humanitarnim organizacijama.

Njegova kompanija Inditeks je danas najveći proizvođač odjeće na svijetu, posluje u 80 zemalja, ima više od 6.000 trgovina, te nešto više od 100 hiljada uposlenika. Godišnje proizvede oko 835 hiljada odjevnih predmeta. Najbogatiji čovjek na svijetu aktivno učestvuje u proizvodnji i dizajniranju proizvoda u vlastitim kompanijama.

Trenutno živi sa suprugom iz drugog braka u stambenoj zgradi u Galiciji u Španiji, bez posebnog osiguranja. Iz dva braka ima četvoro djece.