latinica  ћирилица
12/09/2016 |  14:55 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

RiTE "Ugljevik": Potpisan ugovor za rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja (VIDEO)

Predstavnici Termoelektrane Ugljevik i čeških firmi “IVEN Inžinjering“ i Termohem, potpisali su danas ugovor za rekonstrukciju elektro-filterskog postrojenja, koji je od velikog značaja za zaštitu životne sredine.
RiTE Ugljevik - Foto: RTRS
RiTE UgljevikFoto: RTRS

Investicija je vrijedna 19 miliona maraka, a sredstva je obezbjedila ugljevička termoeletrana putem kredita.

Dalji razvoj i investiranje ugljevičke termoelektrane nisu mogući bez usklađivanja zakonskih propisa sa Evropskom Unijom. Ove obaveze su proistekle iz obaveza koje je Republika Srpska preuzela na osnovu međunarodnih dokumenata a koji se odnose na usvajanje standarda popisanih direktivama Evropske Unije, rekao je generalni direktor RiTE Ugljevik Đorđe Popović.

"Radi o elektrofilterskom postrojenju koje ima zadatak da snizi koncentraciju čvrstih čestica na nivo ispod 50 miligrama po normalnom metru kubnom, a u kombinaciji sa sistemom odsumporavanja to bi trebalo da bude ispod 20 miligrama po normalnom metru kubnom", rekao je Popović.

EP Republike Srpske uložila je u proteklih par godina značajna sredstva u revizatlizaciju i modernizaciju elektropostrojenja čime su povećali kapaciteti podsjetila je Branislava Milekić, zamjenica direktora EP RS.

"U prethodnom periodu urađena je rekonstrukcija prečistača otpadnih voda, a ono što nam sada predstoji je smanjenje emisije čvsrtih čestica", rekla je Milekić.

I Vlada Republike Srpske odgovorno i savjesno iztršava obaveze koje se odnose na zaštitu životne sredine, rekao je i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

"Ova investicija, za koju danas potpisujemo ugovor će biti realizovana u roku od tri mjeseca, u toku naredne godine, a odsumporavanje u roku od tri godine, što znači da ćemo u tom periodu imati investiranje od oko 180 miliona maraka u ovaj dio RS", naglasio je Đokić.

Češke kompanije koje su izabrane na tenderu za izvođača radova imaju na sličnim poslovima 80 godina iskustva. Radovi počinju 1. aprila naredne godine, a biće završeni u roku od 90 dana, izjavio je Zoran Knežević direktor ovog konzorcijuma.

U planu je da nakon rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja u Ugljeviku, sličan projekat bude urađen i u Gacku.