latinica  ћирилица
13/09/2016 |  15:14 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

UKC RS: Njujorški anesteziolozi o regionalnoj anesteziji pri porođaju (VIDEO)

Humanitarna organizacija "Kibela" tokom svoje misije po evropskim zemljama posjetila je i Kliniku za anesteziju i reanimaciju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.
Aneseziolozi  Ivan Veličković i Darko Golić - Foto: SRNA
Aneseziolozi Ivan Veličković i Darko GolićFoto: SRNA

Prenijeli su određena znanja iz oblasti regionalne anestezije i postoperativne analgezije u cilju bezbjednog poroda.

Dosadašnja praksa kod nas, kada su u pitanju carski rezovi, potvrđuje da je više od 70 odsto pacijentkinja porođeno pod dejstvom opšte anestezije. Međutim, u zapadnom svijetu se koristi regionalna anestezija, jer je kako najnovije studije pokazuju, bezbjednija za pacijenta i bebu.

Načelnik Klinike za anesteziju i intezivno liječenje Darko Golić rekao je da će nove tehnike koje usvajaju dodatno poboljšati zdravstvenu situaciju u UKC-u.

- Do sada je bilo uobičajemo da se carski rez radi u opštoj anesteziji, što znači da pacijent spava, a naše kolege iz Amerike nam govore da je sigurnije da se obavlja u nekom obliku regionalne anestezije - rekao je Golić.

Specijalista anesteziolog u Sani bolnici Bruklin u Njujorku Ivan Veličković rekao je da Kibela program saradnje američkih ljekara i onih koji se bave anestezijom za porodiljstvo, postoji već pet godina, a prvi put je prisutan u Banjaluci, ističući da je prijatno iznenađen znanjem banjalučkih ljekara i uslovima rada.

- Naš cilj je da iskustva i rad iz Amerike prenesemo ovdje na banjalučke ljekare. Želimo da uspostavimo dugogodišnju saradnju koja bi značila dolazak američkih ljekara na ove prostore radi razmjene iskustava - rekao je Veličković.

Za dva dana, koliko borave u Banjaluci, američki doktori operisali su osam pacijentkinja u spinalnoj ili epiduralnoj anesteziji. Riječ je o novoj vrsti anestezije gdje je pacijentkinja budna, samo je ciljani dio pod dejstvom anestezije. Tihana Piknjač, opersiana je prije 24 časa, pod dejstvom spinalne anestezije i sada se i ona i beba osjećaju dobro.

- Cijelo osoblje je bilo uključeno, dobro se osjećam - kaže ona.

Pacijentkinja ima pravo da izrazi koji oblik anestezije želi, međutim postoje situacije kada se, zbog zdravlja, ta želja ne može ispuniti i onda aneteziolog treba da odredi koju će anesteziju primijeniti. Cijena spinalne anestezije je nešto više od 200 KM.