latinica  ћирилица
14/09/2016 |  14:17 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

Nedjelja borbe protiv tuberkuloze

Društvo Crvenog krsta BiH, entitetske i organizacija Crvenog krsta Brčko distrikta od danas do 21. septembra nizom aktivnosti obilježiće Nedjelju borbe protiv tuberkuloze, koje će se ove godine odvijati pod motom "Ujedinjeni zaustavimo tuberkulozu".
Tuberkuloza (Foto:BigStock) -
Tuberkuloza (Foto:BigStock)

Na konferenciji za novinare održanoj na Palama povodom početka Nedjelje borbe protiv tuberkuloze Žaklina Ninković iz Društva crvenog krsta BiH podsjetila je da je riječ o jednoj od najrasprostranjenijih i najzaraznijih bolesti.

"U posljednjih 10 godina broj oboljelih od tuberkuloze u BiH je smanjen za 50 odsto i cilj nam je da se trend opadanja broja oboljelih zadrži", rekla je Ninkovićeva.

Prema njenim riječima, tokom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze biće sprovedene brojne zdravstvene, socijalno-humanitarne, higijensko-epidemiološke, informativno-edukativne i propagandne aktivnosti širom BiH.

"U periodu trajanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze u poštanskom saobraćaju Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta u prodaji će biti 142.810 doplatnih poštanskih markica i 218.200 markica za građanstvo, a sav prihod od prodatih markica namijenjen je za pomoć oboljelima od tuberkuloze i njihovim porodicama, uključujući posjete bolesnicima", rekla je Ninkovićeva.

Stručni saradnik za zdravstvo u Crvenom krstu Republike Srpske Ljiljana Gluhović navela je podatke Instituta za javno zdravstvo Srpske, prema kojima je u Srpskoj u 2013. godini bilo 440 oboljelih od ove bolesti, u 2014. godini 382, u 2015. godini 353, a u prvih šest mjeseci ove godine 152, što govori o padu broja oboljelih.

Ona je istakla da će dio aktivnosti Nedjelje borbe protiv tuberkuloze biti usmjerene na pregled stanovništva, sa akcentom na udaljena ruralna područja gdje je zdravstvena zaštita slabije dostupna.

"Predviđeno je da dio nastave u školama u Republici Srpskoj danas bude posvećen razgovoru o borbi protiv tuberkuloze, kako bi đaci stekli osnovna znanja o ovoj bolesti", dodala je Gluhovićeva i pozvala stanovništvo Srpske da kupovinom prigodne markice podrži aktivnosti Crvenog krsta u borbi protiv tuberkuloze.

Senadin Kumro iz Crvenog križa FBiH naveo je da su uz doplatne poštanske markice i markice za građanstvo u Federaciji štampane i doplatne markice za Јavno preduzeće "Željeznice FBiH" u apoenima 0,50 KM.

Entitetske i organizacija Crvenog krsta Brčko distrikta u saradnji sa opštinskim strukturama i zdravstvenim radnicima organizovaće akcije dobrovoljnog davanja krvi, te akcije u vezi sa očuvanjem i čišćenjem okoline, obilazak oboljelih, kao i podjelu prigodnog informativnog materijala te informativne kampanje.

Doplatna poštanska markica košta 0,20 KM, a markice za građanstvo 0,50 KM.

Konferencija za novinare održana je u sjedištu Crvenog krsta Republike Srpske.