latinica  ћирилица
14/09/2016 |  16:12 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Berkovići - hercegovački Leskovac (VIDEO)

U Berkovićima je berba crvene paprike u punom jeku.
Berkovići - paprika - Foto: RTRS
Berkovići - paprikaFoto: RTRS

Proizvođači kažu da je rod slabiji u odnosu na prošlu godinu. Zato je, tvrde kvalitet odličan, pa nema problema za plasman. Ove godine manje proizvođača se odlučilo za uzgoj paprike, a dugogodišnju povrtlarsku proizvodnju zamijenili su uzgojem smilja.

Berkovići su i ove godine hercegovački Leskovac. Polja se crvene od paprike, iako je prinos, zbog loših vremenskih uslova, manji od očekivanog.

- Berkovići su brend paprike. Nigdje paprika nije kvalitetna kao ovdje - kaže poljoprivrednik Branko Pejović.

Ovdašnji proizvođači nemaju problema sa plasmanom, jer kvalitetna roba lako nađe kupca. Devedest odsto roda prodaju na veletržnici u Čapljini i nakupcima. Zato je dugogodišnji problem, bez rješenja navodnjavanje.

- Problem je voda, iz bunara crpimo i navodnjavamo, a imamo dosta proizvođača paprika, oko stotinu - kaže Divna Pejović.

Opština Berkovići, izrazito nerazvijena sa malim godišnjim budžetom, nema mogućnosti kontinuiranog ulaganja u ovu proizvodnju.

- Opština Berkovići nema podsticaja, jedino se od ministarstva Poljoprivrede po pravliniku mogu dobiti podsticaji za mašine i sisteme za navodnjavanje - kaže Ilija Šetka iz opštinskog odjeljenje za poljpoprivredu .

Zbog problema sa navodnjavanjem, čestih vremenskih nepogoda koje su u ranijem periodu uništavale i po trećinu roda, veliki broj poljoprivrednika se odlučio na uzgoj ljekovitog bilja i smilja. Smiljomanija ih je kažu "zarazila" zbog dobre otkupne cijene od tri KM na više, dok su papriku prodavali za 1,20 KM.