X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/09/2016 |  16:52 | Izvor: SRNA

UKC RS: Olakšano prisustvo porođaju

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske donio je protokol kojim je definisan postupak prisustva prirodnom porođaju osobi koju odabere porodilja.
Novorođenčad - Foto: ilustracija
NovorođenčadFoto: ilustracija

Iz ove ustanove poručuju da porodilja od sada ima pravo da traži da njenom porodu prisustvuje osoba koju ona izabere.

"Sama procedura prisustva porođaju je daleko jednostavnija i više ne uključuje sanitarni pregled. Troškovi prisustva porođaju iznose kao i do sada 20 KM za pokrivanje troškova jednokratne opreme za ulazak u porođajni blok", saopšteno je iz UKC-a Srpske.

Protokol će u formi obavještenja uskoro biti dostupan na veb-stranici UKC /www.kc-bl.com/.

Radi poboljšanja uslova i položaja budućih majki u porodilištu, UKC Srpske je, između ostalog, pokrenuo mnoge aktivnosti s ciljem rekonstrukcije i opremanja porodilišta Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

"Cilj je formiranje pretporođajnog odjeljenja i odjeljenja za prisustvo osobe od povjerenja porođaju, što će omogućiti pacijentima komforniji boravak u iščekivanju rođenja djeteta", naveli su iz UKC-a Srpske.

Prvi korak u realizaciji tog projekta predstavlja isporučena oprema uz pomoć koje će biti modernizovano Porodilište, a u toku su radovi čiji završetak se očekuje tokom septembra.

Projekat renoviranja Porođajnog bloka je od izuzetnog značaja za zdravstveni sistem Republike Srpske jer se na godišnjem nivou u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS rodi više od 3.000 beba.