latinica  ћирилица
14/09/2016 |  19:13 | Autor: RTRS

U Argentini pronađen meteorit težak 30 tona (VIDEO)

Meteorit težine preko 30 tona - drugi po veličini ikada pronađen - otkriven u mjesto Čako u Argentini.

"Iako smo se nadali da će težiti iznad registrovanog, nismo očekivali da će preći 30 tona", rekao je Mario Veskoni, predsjednik Astronomskog Udruženja Čako. "Veličina i težina su nas iznenadili", rekao je.

Meteorit je otkriven krajem prošle sedmice u gradu Gansedo, koji se nalazi u području poznatom kao Kampo del Sijelo ili "Polje Neba". Prije 4.200 do 4.700 godina, ova regija je pogođena snažnom kišom meteora koja je preplavila krajolik s procijenjenih 100 tona svemirskog smeća. Od 19. vijeka, naučnici hrle ka tom području, otkrivajući fragmente veličina od nekoliko miligrama do nekih veličine mašine za pranje veša.

Video koji je snimljen na nalazištu pokazuje lokalnu ekipu koja podiže divovsku stijenu iz pjeskovitog tla. Sudeći prema  komentarima objavljenim na Reditu, uslovi za kopanje nisu bili nimalo laki.

"Ovi momci su se suočili sa prilično plitkim slojevima podzemne vode, pa su se bojali da bi njihovo otkriće moglo biti potopljeno", napisali su.

Kada su pronašli ovaj meteorit, ono što su predviđali i ostvarilo se. Voda se počela prelijevati preko njihovog otkrića. Tako je grad Gansedo posudio mašine za rješavanje tih struja, i to je razlog zbog kojeg su meteorit nazvali 'Gansedo'."

Prema nekim procjenama, meteor vrijedi između 10 i 12 miliona dolara. U nastojanju da ovo mjesto odvrate od lopova, istraživački tim će ostati na licu mjesta i tražiti druge meteorita slične veličine.