latinica  ћирилица
14/09/2016 |  20:27 ⇒ 20:38 | Autor: SRNA

Svijeće za poginule i nestale borce VRS

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen-obilježja borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu "Za krst časni", u Prijedoru je večeras obilježen 15. septembar - Dan nestalih i poginulih Republike Srpske.
Svijeće - Foto: RTRS
SvijećeFoto: RTRS

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor Zdravka Karlica rekla je večeras novinarima da je postala tradicija da se uoči Dana poginulih i nestalih boraca porodice sjećaju svojih najmilijih.

"Ove večeri okupljamo se oko spomenika poginulim borcima, odajemo počast našim najmilijim poginulim, da se nikad ne zaborave i žao mi je što mnogi još nemaju tu priliku da obiđu grob svojih nestalih jer se još traga za 1.671 nestalim borcem i civilom", istakla je Karlica.

Ona je dodala da jedina poruka koju bi trebalo poslati sa ovog mjesta jeste želja da svi budu sahranjeni, bez obzira kojem narodu pripadaju.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković kaže da je ovaj dan prilika da se Prijedorčani prisjete svojih saboraca, očeva, sinova i braće jer to su oni koji su dali najviše za mir u Republici Srpskoj.

"Smatram da se u Srpskoj još uvijek ne cijeni njihovo djelo i apelujem da svi nadležni organi učine sve kako bi se smanjio broj nezaposlenih boraca, a posebno mislim na republičke komisije koje još pričaju političku priču u vezi sa nestalim borcima", dodao je Đaković.

Paljenju svijeća i polaganju vijenaca na spomeniku "Za krst časni" prethodio je parastos poginulim i nestalim borcima koji je služen u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru.

Parastosom i polaganjem vijenaca na centralni spomenik poginulim borcima večeras je u Bijeljini odata počast za 1.567 junaka koji su dali život za stvaranje Republike Srpske i odbranu slobode srpskog naroda.

"Na ovaj način pokazujemo svima da naši očevi, braća, sestre i sinovi nikada neće biti zaboravljeni dok god postoji Republika Srpska, a to je zauvijek", poručio je predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Bijeljine Mišo Poletan.

Prema njegovim riječima, od 1.567 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su poginuli na području Semberije i Majevice još se traga za posmrtnim ostacima 46 lica.

Uoči Dana poginulih i nestalih boraca VRS koji se obilježava 15. septembra Poletan je kritikovao rad Instituta za pronalaženje nestalih u Sarajevu jer se u BiH pronalaze samo bošnjačke žrtve, a srpske nikako.

Parastos za poginule borce služen je u Crkvi Svetog Đorđa u Bijeljini, a vijence su na centralni spomenik položile delegacije Gradske uprave, odbora porodica poginulih, zarobljenih i nestalih boraca i civila i djece potomaka poginulih i nestalih boraca, delegacije Boračke organizacije i udruženja "Nasljeđe", te narodni poslanici iz Bijeljine.