latinica  ћирилица
15/09/2016 |  17:16 ⇒ 16/09/2016 | 07:55 | Autor: RTRS

Dodik u Solunu: Srpski narod jedinstven nacionalni korpus (FOTO/VIDEO)

Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić borave u Solunu.
Dodik u Solunu - Foto: RTRS
Dodik u SolunuFoto: RTRS

U okviru obilježavanja 100 godina od bitke na Kajmakčalanu odali su poštu srpskim vojnicima sahranjenim na savezničkom groblju "Zejtinlik" iz Prvog svjetskog rata.

"Noga srpskog vojnika, stupila je ponovo na zemljište njegove otadžbine", opisao je tako Arčibald Rajs značaj Bitke na Kajmakčalanu. Stotinu godina kasnije, na mjestu odakle je oporavljena i reorganizovana Srpska vojska krenula u oslobađanje Solunskog fronta, predsjednici Srbije i Srpske danas su odali počast stradalima u toj bici, ali i ranijim žrtvama, sahranjenim na Zejtinliku i u dubinama Plave grobnice.

- Dosta pripadnika Vojske Srbije u to vrijeme bilo je sa prostora današnje Republike Srpske i BiH. Oni su bili integralni dio velikih napora da Srbija dosegne svoju slobodu, da se odbrani i u njihovu čast i pomen, ja sam danas kao predsjednik Republike Srpske ovdje, da na ovaj simboličan način kažem da smo mi danas jedno, da srpski narod gdje god da živi predstavlja jedinstveni nacionalni korpus i da rehabilitujemo sjećanje na te teške trenutke izgibije srpskog naroda - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske u Solunu (Foto: RTRS)

Čuvar vojničkog groblja Zejtinjlik u Solunu Đorđe Mihailović, od danas je nosilac Ordena časti sa srebrnim zracima, kojim ga je odlikovao predsjednik Milorad Dodik.

- Možda ni vas danas ne bi bilo da nije bilo tih ljudi koji su poginuli, a potom i onih koji su ostali živi poslije Prvog svjetskog rata. Rodila se, stvorila se, nova Srbija. Ali ta nova Srbija, koliko god da gleda naprijed, zna da uopšte nema razloga da se stidi ili da pogleda iza sebe - rekao je Nikolić.

Dvojica predsjednika, danas su se sastala i sa guvernerom grčke regije Apostolosom Cicikostasom, a posjetili su i Svetogorski centar.

Dodik i Nikolić u Solunu (Foto: RTRS)

Dodik i Nikolić sutra će prisustvovati obilježavanju 100 godina od Bitke na Kajmakčalanu, u kojoj je stradalo pet hiljada srpskih vojnika. Pored velikih gubitaka, na 2,5 hiljade metara nadmorske visine, Srpska vojska odnijela je pobjedu.

Predsjednik Srpske u Solunu (Foto: RTRS)

Prenos s Kajmakčalana pratite na našem programu sutra od 10 časova.