X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/09/2016 |  14:09 ⇒ 14:42 | Izvor: Agencije

Kombinovanje čili papričica i đumbira sprječava rak

Naučnici su dokazali da je kombinacija ova dva jednjenja odlična za smanjenje rizika od tumora.
Čili papričice (foto:zena.blic.rs) -
Čili papričice (foto:zena.blic.rs)


Prema Američkom društvu hemičara, jedinjenja kapsaicin iz ljutih papričica i 6-gingerol iz đumbira, smanjuju rizik od raka pluća kada se zajedno koriste.

Istraživači već neko vrijeme znaju da đumbir i čili paprika sadrže puno zdravih materija, uključujući brojne antioksidanse, ali novi dokazi ukazuju da kada ih jedemo zajedno, mogu da pomognu u prevenciji raka.

Prethodne studije su tvrdile da kapsaicin, koji daje ljuti ukus, može da izazove rak. Ali, nova otkrića ukazuju da jedinjenje oporog ukusa iz đumbira, 6-ginergol, može da djeluje protiv potencijalno štetnih uticaja kapsaicina.

Dva ključna jedinjenja, kapsaicin i 6-gingerol, vežu se za isti receptor na ćelijama koji je povezan sa rastom tumora.

Tokom nekoliko nedjelja, istraživači su hranili miševe koji su bili skloniji raku pluća sa ili samo sa kapsaicinom ili samo sa 6-gingerolom, ili kombinacijom ova dva jedinjenja.

Zaključili su da će miševi hranjeni samo kapsaicinom vrlo vjerovatno razviti tumore pluća. Sa druge strane, samo polovina miševa koji su bili hranjeni 6-gingerolom su razvili bolest.

Јoš niži procenat od samo 20 odsto miševa kojima su dali kapsaicin i 6-gingerol, razvili su rak pluća.

Buduće studije će se usredsrediti na to kako tačno jedinjenja djeluju da bi se smanjio rizik od raka.

Čili i đumbir su naširoko korišćeni začini, naročito u azijskoj kuhinji, a naučnici su dugo proučavali njihove potencijalne zdravstvene prednosti. Ipak, neka prošla istraživanja ukazuju na negativne zdravstvene efekte ovih začina.

Naime, naučnici su otkrili da ljudi koji su zavisni od začinjene hrane i čija je ishrana bogata kapsaicinom mogu da imaju veći rizik od raka želuca, pa treba paziti da se ne pretjeruje sa ovim začinima.